8 september 2008

Lagen tonen en verbergen: vervolg


In de vorige blogmelding heb ik het gehad over lagen in PSD bestanden in InDesign.
Maar, ook in PDF-bestanden kun je met lagen werken. Zo kun je de lagen in een PDF behouden wanneer je een Adobe Illustrator-bestand als PDF bewaart. Ook als native AI-bestand kun je opgeven dat de lagen moeten worden bewaard.

Wanneer je nu het AI-bestand of het PDF-bestand in InDesign plaatst kun je de lagen net zoals in een PSD-bestand aan en uitzetten. Ook de opties voor het bijwerken van koppelingen bij een andere laagzichtbaarheid zijn in te stellen zoals bij een PSD-bestand:Maar: er is iets vreemds aan de hand met PDF bestanden die je vanuit InDesign maakt: wanneer je met lagen werkt in InDesign en je exporteert naar PDF dan zie je in de PDF export-opties de mogelijkheid om lagen te bewaren:
Je zou denken dat de InDesign-lagen nu zichtbaar zijn in Adobe Acrobat/Pro en bij het plaatsen van dit PDF-bestand in InDesign.
Helaas: ondanks de belofte worden de lagen van InDesign NIET meegenomen in de PDF die je direct vanuit InDesign exporteert... zo lijkt het!

Dit zit 'm in de knop Acrobat-lagen maken die niet bij elke soort PDF beschikbaar is! Pas wanneer je de compatibiliteit naar minstens Acrobat 6 (PDF 1.6) zet kun je de knop Acrobat-lagen maken selecteren.