4 januari 2009

PDF-X/(4): InDesign & Distiller

.
Ik kreeg een, op het eerste gezicht, logische vraag:
"De nieuwe PDF/X-4 standaard is aanwezig als export-optie in InDesign CS3 en CS4. Maar in de Distiller, ook versie 9, zie ik geen PDF/X-4 standaard. Hoe kan dit?'

Wel, even doordenken: in PDF-X/4 is het grote voordeel dat de transparantie 'live' is, dus niet afgevlakt. Dit is precies de kern van PDF/X-4.

In de Distiller begin je al met een Postscript-bestand, oftewel: een per definitie afgevlakt bestand! PDF/X-4 is dus onzin in de Distiller.

Gebruik daarom de export functie vanuit InDesign. Vergeet de Distiller! De PDF vanuit InDesign is al een paar jaar perfect overal door de RIP te halen. De Distiller is nu echt 'ouderwets' geworden voor drukwerk.

Nu is het wel zo dat sommige drukkers nog hun eigen joboptions hebben. Installeer deze dan 'ouderwets' in de Distiller: ze verschijnen nu vanzelf ook in de InDesign PDF export voorinstellingen! (Je herkent ze doordat er vierkante haken omheen staan. [Sheetspot-V1.3] bijvoorbeeld.)

Zoals al eerder hier en in mijn beide boeken vermeld: de PDF/X-1a standaard van de Distiller gebruikt een Web offset profiel! Verander dit in Iso Coated v2 (ECI) in de Distiller!! (Nog een reden om direct vanuit InDesign te exporteren).

Vergeet de verhalen die je ooit hebt gehoord over Postscipt maken en dan naar de Distiller: dit is echt een achterhaald verhaal...
.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi Frans,

Ik ben het met je eens dat je altijd de export pdf functie moet gebruiken. Het werkt veel makkelijker, en bovenal ook heel erg goed.

Wil wel nog wel even vermelden dat er een verschil kan zijn in het eindresultaat in de 2 handelswijzen.

Pas nog, een magazine gemaakt met daarin een eigenaardig fontprobleem(umlaut kwam naast de letter te staan, in plaats van erboven). Probleem opgelost door distiller te gebruiken. Ligt uiteraard aan het font, en we gaan dan ook een goede opentype aanschaffen. Maar toch...als er problemen zich voordoen, kan het nooit kwaad om even te testen op de "oldschool" manier.

Succes met de blog!

F vd Geest DTP & Graphic Design zei

Ja, een paar jaar geleden toen de RIPS nog niet overal waren geupdate was de fontcodering HET streukelblok (de zgn. double byte codering via InDesign direct) waardoor de Distiller nog wel kon worden gebruikt.

Maar, de Adobe PDF RIP is op steeds meer (nu nog enkel grote) drukkers aanwezig, dan wordt PDF/X-4 de standaard. Over een paar jaar weet geen beginner meer van afvlakken was ;-)