24 juni 2009

(inhoudsopgave) beter uitpunten


Wanneer je een inhoudsopgave wil voorzien van punten (uitpunten) dan plaats je tussen de tekst en het pagina nummer een rechts ingesprongen tab met SHIFT-TAB. Dit brengt het paginanummer naar de rechterkant van het tekstkader, versmal of verbreed je nu het kader dan blijft het paginanummer rechts 'plakken'Maar in de tabliniaal kun je deze rechts ingesprongen tab niet selecteren om bij Vulteken een punt te zetten. De truc is om ergens (maakt niet uit waar) in de tabliniaal een axtra tab te plaatsen en deze bij Vulteken te voorzien van een punt: de rechts ingesprongen tab neemt dit dan over!Helaas neemt de puntlijn ook het font over, dus is je tekst vet dan wordt de uitpuntlijn ook vet. Uiteraard kun je een tekenstijl maken met het gewenste (niet vette) lettertype en deze toepassen op de uitpuntlijn.
Maar toch blijft het vaak te groot ogen en het wit na de tekst en voor de lijn is niet overal gelijk.Het kan dan beter zijn om de rechts ingesprongen tab te voorzien van een simpeleonderstreping: van een onderstreepte lijn kun je immers aangeven hoe dik te lijn moet zijn. Het beste is om een tekenstijl aan te maken waarin enkel de lijnopties zijn ingesteld (denk eraan om de kleur op Zwart en de tussenkleur op [Geen] in te stellen!).
Dubbelklik op het tabteken in de tekst (verborgen tekens tonen dus aanzetten) en voorzie deze dan van de tekenstijl. Dit levert een mooiere uitpunting op:
(Bovenste regel met een lijn, de regels daaronder met standaard punt)*TIP* Automatiseren? Gebruik GREP!
Maak in je alinea-stijl een GREP-stijl aan (vanaf CS4) vul daarin bij op teken in: ~y
(dit is de rechts ingesprongen tab) en pas daar de tekenstijl op toe
Geen opmerkingen: