28 september 2009

Keep-away en Verzadigd zwart


Even een kleine herhaling nalv een vraag die ik over de mail kreeg:

>"Wij zijn bezig met een restyling voor Mitex-magazine en daarbij maken veel gebruik van zwarte vlakken met dia-positieve teksten. Deze teksten moeten dus worden uitgespaard in het zwart. Nu is het zo dat we dus wel een diepe kleur zwart willen hebben. Dit betekent dat er een beetje cyaan aan het zwart moet worden toegevoegd. Om te voorkomen dat de letters een blauw randje krijgen als het niet helemaal sluitend wordt gedrukt, moet het cyaan dus ook worden uit gespaard en wel een fractie meer als de letters in het zwarte vlak. Kan dit? Zo ja... hoe doen we dit?"<

Probleem bij een samengesteld zwart is natuurlijk het in registratie drukken. Voor een 'normale' leesletter is dit geen goed idee, het is vragen om registerproblemen. Gebruik diep zwart voor volvlakken of voor grote vette koppen. Met name als je wilt dat een kop op een afbeelding niet de afbeelding laat doorschijnen.

Een andere probleem bij samengesteld zwart is dat wanneer je hier in uitspaart (bijvoorbeeld een vol zwart vlak met 'witte' letters) de onderkleur (zoals 60% C bij Cool black) moet uitsparen alsmede het daarop liggende zwart. Ook hier kan een verkeerde registratie plaatsvinden. Meestal is de RIP zo slim om een samengesteld zwart te herkennen en de onderkleur meer uit te sparen. Dit heet, in goed Nederlands Keepaway.
Wanneer je nu de ingebouwde trapping (overvul) van InDesign gebruikt zijn er twee waarden in te stellen voor de standaard overvul: een tweede apart voor de onderkleur, oftewel de Keepaway-waarde.

Je vindt deze waarden in InDesign bij Venster > Uitvoer > voorinstellingen overvul.
De waarde achter Zwart is de Keepaway-waarde van de onderkleur, gewoonlijk 2 x de standaardwaarde


Geen opmerkingen: