Vooraf: aanklikbare links in de lopende tekst! Gebruik ze! Klik op afbeeldingen om ze groter weer te geven.
Een tijdje geleden heb ik het hier gehad over de oplossing van Woodwing voor het vanuit InDesign publiceren van (interactieve) magazines op de iPad, een artikel van mijn hand over Woodwing stond in het NL InDesign User Magazine nr 3.
Ik had al een tijdje de pre-release van, wat Adobe noemt, Digital Magazine Publishing Solution software, maar nu is de test ook publiek via Adobe Labs.
In het kort:
Ga je publiceren voor de iPad dan heb je te maken met twee layouts van elke pagina: een horizontale en een verticale, de iPad gebruiker kan tenslotte zijn iPad draaien. Net als bij Woodwing ontwerp je een pagina dus twee keer!
Een nummer van een Magazine, een issue, kan meerdere artikelen bevatten, stacks. Deze stacks (artikelen) kunnen meerdere pagina's bevatten. Van artikel naar artikel (stack) navigeer je door middel van vegen, van pagina naar pagina binnen hetzelfde artikel scroll je. Ze kunnen een verticale (map/bestandsnaam eindigt op -v) en horizontale layout bevatten (map/bestandsnaam eindigt op -h). Dit is ook het principe dus van Woodwings iPad software.
Je kunt dus gewoon inDesign gebruiken zoals gewend om op te maken. Alleen: het uiteindelijk resultaat op de iPad is een gerasterde versie, je moet dus als formaat van je document het formaat van het (iPad) beeldscherm kiezen. Vanaf InDesign versie CS5 kies je dan bij nieuw document voor type Web: alles meet nu in pixels en alle kleurmodellen zijn dan standaard RGB.
Dit moet dus tweemaal: liggend en staand!
Liggende ontwerpen kunnen overigens geheel anders worden vormgegeven dan de staande als je dat wilt (en dat wil je waarschijnlijk!).
Je kunt met de gewone gereedschappen van InDesign al hyperlinks en knoppen ed. maken, alleen is voor animatie (beweging: dus ook 'gewone' video's maar ook 'gewoon geluid' naast panoroma-foto's en diashows) nog een speciaal programmaatje nodig: simpelweg direct in InDesign plaatsen werkt niet op het moment datje er een issue van wilt gaan maken: je voegt video's, geluid, panorama-beelden etc. toe via een klein AIR programma (wellicht wordt dit later nog een venstertje in InDesign zelf).
Vanuit deze AIR applicatie, de Overlay Builder geheten, exporteer je een SWF (!) Dit SWF bestand plaats je dan weer in InDesign op de pagina. Een omweg dus voor de iPad (maar misschien dat ook dat later makkelijker wordt). Vreemd maar helaas: de animaties, zeg: bewegingen, die nieuw zijn in CS5 (laten invliegen van een kader etc.) kun je niet exporteren voor de iPad (althans: nu nog niet...)
Alles valt of staat met een bepaalde hiƫrarchie van je mappen! Deze mappen-strucuur wordt straks herkend door de nieuwe (AIR) applicatie Content Builder die zo snapt wat de verschillende artikelen zijn en wat daarbinnen voor horizontaal of verticaal bekijken moet worden gebruikt.
De Content Builder communiceert met InDesign via een aparte plug-in en maakt dan een project aan. Deze is via de servers van Adobe dan om te zetten in een 'applicatie' – lees: nummer van je Magazine) voor de iPad. Deze kan vervolgens worden gepubliceerd in iTunes – als je daar een account als uitgever voor hebt.
In de Content Builder kun je ook een preview zien van de volgorde van je artikelen (stacks) en deze door middel van slepen kun je de (lees)volgorde ook wijzigen. Bovendien kun je in de preview zien of er 'geveegd' of 'gescrollt' moet worden.
De punchline zit 'm in dit omzetten naar een finaal formaat voor publicatie voor de iPad: hier ga je flink voor betalen. De gehanteerde prijzen zijn niet voor de gemiddelde ontwerper maar dus echt gericht op (grote) uitgevers!
De vraag is nu: wat gaan de twee AIR applicaties en de InDesign plug-in kosten voor de InDesign ontwerper (zeg maar: de freelancer): Gaat Adobe hier ook geld voor vragen of worden ze gratis.
Wil je ermee kunnen werken dan kun je als freelancer zonder de dure abbonnements-kosten want je hoeft alleen de Layout te verzorgen: dat doe je tenslotte in InDesign. De mappen structuur is dan wel belangrijk om te handhaven – verder zijn het gewoon .indd bestanden.
Nu moet content als Films, geluid, panaroma's etc. nog worden toegevoegd via de AIR applicatie Interactive Overlay Builder, dus die heb je wel als extra nodig. Ik kan me voorstellen dat Adobe hiervan uiteindelijk ook een plug-in voor InDesign van maakt (weer een zwevend paneel erbij!) OF dat je deze fase straks (CS6?) kunt overslaan en direct (net als je nu al kunt met afbeeldingen en films, geluid en animaties in InDesign voor PDF en Flash) video's en panaroma's etc. kan plaatsen in InDesign die worden herkend door de Content Builder.
Kortom: wat de status is van de Overlay Builder is nog wat vaag, ook vaag is wat die dan gaat kosten. Ikzelf kan me haast niet voorstellen dat Adobe hier sowieso iets voor gaat vragen: het zijn piepkleine, simpele AIR applicaties. Als dat dus zo is, dan kun je als InDesign gebruiker gewoon in de vertrouwde omgeving blijven werken, met een andere paginaformaat en een strakke mapstructuur.
Als Adobe er wel geld voor gaat vragen, dan weet nog niemand hoeveel het zal zijn (maar dat zou mij een domme zet lijken).
Wat dus in ieder geval WEL centen kost - en veel - is de fase van het maken van InDesign documenten naar en publiceerbare issue (Magazine) op de iPad
Uitproberen? Op dit moment kun je de beta via Adobe Labs ophalen. Erg beta nog in mijn ogen (zo zal de naam issue waarschijnlijk folio worden, Woodwing heeft waarschijnlijk geprotesteerd), de finale versie staat gepland voor.. tweede kwartaal 2011!
En hier vindt je een voorlopige 'user manual'
Dan was Woodwing er sneller bij en, het moet gezged, een stuk flexibeler en maakt meer gebruik voor animaties, video ed. van de al in InDesign CS5 aanwezige mogelijkheden. Maar: er is geen 'gemakkelijke' en goedkope manier om als kleine freelancer in te haken op Woodwings workflow. Ik verwacht dat dat nu juist wel gaat kunnen met de Adobe oplossing!
[UPDATE]:
Het er nu naar uit dat Adobe de 'authoring' tools, en dat is wat je download via Adobe Labs, gratis zal laten. Je kunt dan dus als freelancer een .issue (of wellicht in de toekomst onder de naam .folio) maken en testen op je eigen iPad.
Da's mooi ;-)
Da's mooi ;-)
3 opmerkingen:
Je hoeft niet te publiceren via de Adobe servers. Bij export kan je er ook voor zorgen dat je aan zgn "sideloading" doet. Je issue komt dan op je eigen computer terecht en dat bestand voeg je dan weer toe aan de Digital Content Preview Tool app (weer een hele mond vol voor een appje) op je iPad. Al met al is dit een not-so-quick maar wel erg dirty aanpak van het publiceren naar iPad. Het is inderdaad nog in beta fase. Binnenkort vast meer te vinden her en der op het web of op (NIDUG) meetings. Interessant genoeg om in de gaten te houden!
Ja klopt, alleen het commercieell publiceren is hier bedoeld. 'Testen' van je issue kan via de Adobe preview op je iPad, maar dat was niet wat ik bedoelde, misschien was dat wat onduidelijk.
Overigens ziet het er nu naar uit dat Adobe de 'authoring' tools, en dat is wat je download via Adobe Labs, gratis zal laten. Je kunt dan dus l freelancer een .issue (of wellicht in de toekomst onder de naam .folio) maken en testen op je eigen iPad.
Da's mooi ;-)
Wat een interessant artikel!
Ik ben momenteel als student bezig een iPad magazine te maken en ga hiervoor waarschijnlijk Adobe AIR gebruiken.
Het is mij inmiddels gelukt om mijn 'magazine' op de iPad te krijgen. Maar is het uiteindelijk ook mogelijk om met mijn Apple Developer's Account het .issue/folio bestand naar de App Store te verplaatsen? (voor die $99,- wat ik er per jaar betaal)
Een reactie posten