15 augustus 2011

cPDF en Statuscheck

.
Via twitter kreeg ik de vraag hoe in Acrobat X (Pro of reader) je kunt zien of een PDF certified is volgens een bepaald profiel.

Zoals al eerder gezegd 'een' certified PDF bestaat niet: je moet eerst een standaard kiezen en dan kijken of de PDF voldoet aan die standaard; zo ja: dan is het een certified PDF, bijvoorbeeld een cPDF X/1a.

Maar ja om een Certified PDF te maken heb je extra software nodig, bijvoorbeeld Piststop (duur!) of Instant PDF (redelijk geprijsd) beide van Enfocus.

Maar om simpelweg te kijken of een PDF die je hebt gekregen voldoet aan een bepaalde standaard en als cPDF is aangeleverd is er een gratis tooltje van de maker van cPDF Enfocus: Statuscheck.

Statuscheck voegt een extra menu toe aan Acrobat: Certified PDF. Kies dit menu en je ziet meteen of de PDF aan een profiel voldoet: is er een groen chekmark dan is het een cPDF volgens een bepaald profiel dat je in deze dialoog ook ziet.


   
Is het een certified PDF voor web dan heb je er in print nog steeds niets aan natuurlijk! Bovenstaand voorbeeld voldoet aan de 'General Office' norm: het is dus een cPDF maar wellicht volledig ongeschikt voor druk!

Zie je een paarsig teken dan is de PDF niet met Pitstop of Instant PDF gecontroleerd.
Maar het kan nog steeds een PDF X/1a zijn die perfect is voor druk natuurlijk!.


Geen opmerkingen: