12 september 2011

Data knippen/plakken naar InDesign tabellen

.
Je kunt data vanuit InDesign-tabellen of Excel-tabellen knippen en plakken in andere InDesign-tabellen maar er zijn wat beperkingen:

Wanneer de tabel waarnaar je plakt evenveel of meer cellen bevat als de data op het plakbord (of dat nou Execl of InDesign tabellen zijn als bron) dan kun je voor het plakken de benodigde cellen in de tabel waarin je gaat plakken selecteren en vervolgens plakken.

Je kunt ook de eerste cel waarin je gaat plakken selecteren met de ESC-toets en dan plakken: InDesign plakt keurig de data in de overige cellen.

Dat laatste trucje werkt niet wanneer je op het plakbord meer data hebt dan dat de tabel waarin je plakt cellen heeft... erg gebeurt dan niets!

Tenzij...  de data op het plakbord bestaat uit ASCII (platte) tekst! Wanneer de tekst 'plat' is (dwz niet vanuit Excel komt maar simpelweg tab-gescheiden en van returns voorziene ASCII tekst) dan maakt InDesign vanzelf de benodigde rijen en kolommen aan om alle data van het plakbord te laten passen. Het enige is dus dat je de eerste (begin) cel moet selecteren met de toets ESC voordat je plakt.

Helaas is het niet mogelijk (een voorkeur bijvoorbeeld) om in Excel aan te geven dat wanneer je kopieert dit als platte tekst naar het plakbord moet.

Ik gebruik daarom het Regelpaneel PasteBoard Pro op de Mac: deze laat me vanuit Excel kopiƫren en met een handige sneltoets op het klembord kan de tekst naar platte tekst worden omgezet voordat ik plak naar InDesign..

Geen opmerkingen: