20 januari 2012

Wat kan iBooks Author, wat kan DPS...

.
Beetje opgelet gisteren?
Apple bracht het GRATIS interactief ePub ontwerp programma iBooks Author uit.
Wow!
Dat is waar velen op hebben gewacht!

Een eenvoudige manier om heel simpel de meest attractieve, mooie interactieve publicaties te maken, perfect voor onderwijsinstellingen! Eind vorig jaar gaf ik een training DPS aan een bedrijf in Schiedam dat nou eigenlijk veel beter dit nieuwe iBook Author programma zou kunnen gebruiken dan DPS -  alleen was het nog niet op de markt.

Een aantrekkelijke ineractieve uitgave maken, samengesteld uit Word-bestanden, afbeeldingen, video's en... kant en klare Keynote presentaties (!) voor het ingewikkelde werk.


Software: gratis!
Te verspreiden: gratis! Bestand op server bijvoorbeeld.

Je kunt het ook verkopen via de Apple iTunes Store maar dan gaat 30% naar Apple.

Nadelen zijn er zeker ook: alleen te bekijken op een iPad (dus niet op je laptop of Mac/PC, totdat er een iBooks voor desktop komt), alleen (voorlopig dan) met de app iBooks want het is weliswaar ePub3 maar dan aangevuld met eigen Apple/iBook zaken (de 'schil' om ePub3 heen). Misschien nog wel vervelender: het lijkt erop dat je kunt geen fonts embedden maar dat moet ik nog testen.*
*Klopt, voor een lijst met ondersteunde fonts zie hier.

Maar het gemak, de visuele weergave, het automatisch bouwen van horizontale/verticale layout! (En voor mij persoonlijk: geen CSS3 bewerken na de export vanuit InDesign. Daar ben ik geen held in...)

Zoals iemand op het Adobe forum schreef: This is a Wake up call!
Inderdaad: Wakker worden!

Zeker, voor meer professionele, echte tijdschriften en magazines is nog steeds het Adobe DPS systeem de aangewezen weg al was het alleen maar omdat het InDesign-georienteerd is natuurlijk

Vergelijk opties en prijzen:Ik heb er mee zitten spelen en het is fantastisch, echt: het is Keynote, Pages, DPS, ePub you name it, alles in één. Tuurlijk, het is net als Keynote Template georiënteerd maar die zijn aan te passen en zelf te ontwerpen.


Het is gratis, probeer het uit in de Apple Store.

Voorbeeldje zien van iemand die het test en het gemak:

Download gratis een prachtig boek gemaakt met deze software, je hebt dan wel iBooks2 en iOS5 nodig, maar het geeft je meteen, nogmaals: gratis, een prachtvoorbeeld van wat je zelf kunt maken op je Mac met iBooks Author:
Life on Earth.

Geen opmerkingen: