23 maart 2012

Tabellen updaten en opmaak behouden

.
Een van de mooie functies van InDesign is dat je tabellen kunt koppelen, 'linken' naar een origineel Excel-bestand: verandert de data in de tabel, dan kun je de tabel in InDesign updaten.
Je kunt deze optie even aanzetten voor het plaatsen van een Excel tabel, en daarna weer uitzetten via Voorkeuren > Bestandsafhandeling.
De geplaatste tabel verschijnt nu in het Venster Koppelingen.
Wijzigt nu de inhoud van de tabel in Excel, dan kun je via het venster Koppelingen de tabel bijwerken ('updaten').

Maarrrr....
Helaas gaat dan de opmaak verloren...

Hoe kunnen we dat oplossen? Werk met Tabel- en celstijlen!
Heb je de hele tabel opgemaakt met Tabel- en celstijlen dan kun je de tabel updaten zonder dat de opmaak verloren gaat. Daarvoor is het wel belangrijk dat wanneer je de tabel voor het eerst in InDesign plaatst, je de importopties laat tonen (je kunt ook de toets SHIFT ingedrukt houden wanneer je op Open klikt).
Kies nu voor de optie Slechts één keer opgemaakt of Niet-opgemaakte tabel (kies dus niet een andere optie).

Heb je al tabelstijlen, dan kun je die hier al toekennen, maar dat kan ook altijd later natuurlijk nog.

Maar een probleem blijft: na het updaten (bijwerken) van de tabel blijft de tabelopmaak behouden maar kan de tekstopmaak verdwijnen in de tabel. Dit los je op door gebruik te maken van alineastijlen en deze alineastijlen te gebruiken in de celstijlen!

Kortom, werk ook voor tabellen met stijlen en je kunt data updaten in tabellen zonder dat er opmaak verloren gaat in de tabel!.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

He Frans, mooie tip! Het zijn die kleine dingetjes waar je snel overheen kijkt. Dankjewel!

Anoniem zei

Heel duidelijk uitgelegd, dank u wel.
Ik ben op zoek naar het verschil tussen "niet opgemaakte tabel" en "slechts een keer opgemaakt". Vooral wat met de keuze "slechts een keer opgemaakt" bedoeld wordt, of waarvoor die dient, is me niet duidelijk.
Alvast bedankt!

Carolien zei

Super uitleg, ik heb alleen een vraag. Kun je ook in een bestaande opgemaakt tabel met alinea en tabel stijlen in indesign een excel koppelen? Het opgemaakt tabel die nu in Indesign staat bevat informatie maar is niet gekoppeld. Als ik deze informatie weghaal, en daarna nieuwe informatie erin zet dmv het koppelen van een excel document. Dit Excel document heeft dezelfde rijen en kolommen. Alvast bedankt! mvg Carolien Traas