4 mei 2012

PMS: van steun naar proces in CS6. Alleen nog LAB!

.
Een grote verandering wat betreft steunkleuren van Pantone in InDesign CS6. Adobe levert nu alleen nog de Pantone+ bibliotheken mee en deze worden nu uitsluitend via LAB gedefinieerd bij het omzetten naar CMYK!
De optie in Inktbeheer is er nog wel om via LAB of niet om te zetten, maar heeft geen uitwerking meer op de Pantone+ steunkleuren.
Je ziet dus nu overal het labsymbool achter de naam van de steunkleur staan.

Realiseer dat dit dus andere CMYK-waarden kan opleveren dan je misschien was gewend in CS.5.5!

Uiteraard kun je wel de 'oude' bibliotheek-stalen verslepen naar de Swatches presets-map als je dat zou willen van CS5.5 naar CS6.
.


4 opmerkingen:

walter bravenboer zei

goh, zullen ze fijn vinden in de drukkerij... leuk die gasten van Adobe...

André Mesker zei

Inderdaad niet erg handig op dit moment. Ik werk bij een drukkerij die die Pantone+ waaier nog niet aangeschaft heeft. Omdat we meerdere exemplaren nodig hebben wordt dat weer een fraai kostenplaatje. Maar we ontkomen er niet aan vrees ik. 2 weken geleden heb ik lukraak met drukkerijen gebeld om me de mengkleur van 1 Pantone+ kleur te vertellen. Gelukkig was het bij de tweede drukkerij al raak en werd ik geholpen. :-)

walter bravenboer zei

Ik hoef hier niet eens te beginnen over de aanschaf van nieuwe waaiers ;(
Wat gebeurt er met IDML bestanden waar de kleuren in gebruikt zijn? Voorlopig zal ik CS6 alleen gebruiken om evt bestanden te kunnen omzetten naar 5 of 5.5.

F vd Geest DTP & Graphic Design zei

Oude definities veranderen niet hoor en je kunt de oude bibliotheken verslepen van CS5 naar CS6 swatches. Alleen de echte Pantone+ stalen gaan altijd via LAB.