7 augustus 2012

Adobe DPS: Single Edition, Professional en Enterprise. Verschillen kort samengevat

.
Omdat de vraag me toch nog steeds vaak gesteld wordt in dit bericht in het kort wat nou de verschillen zijn tussen de Adobe DPS versies.

Single Edition
Deze zou deel moeten uitmaken van het Adobe Cloud abonnement - maar daar is het wachten nog steeds op...
Een Single Edition, ook hier te koop, geeft je het recht om eenmalig een publicatie, een app, in de iTunes Store te publiceren voor een vast bedrag van 295 Euro (ex BTW). Je kunt je publicatie niet in de Kiosk van Apple zetten en er kunnen geen abonnementen (zoals nummers van een tijdschrift) worden afgesloten. Kortom: eenmaal, een app, een prijs. Wel is het binnen redelijke grenzen mogelijk om correcties aan te brengen in een versie en deze te 'updaten' in een periode van 12 maanden. Je bouwt de App/Publicatie met InDesign en de Viewer Builder. Wat je verder nodig hebt is een Apple developer account voor iOS om zogenaamde certificaten aan te maken die nodig zijn om met Viewer Builder van Adobe je app/publicatie te bouwen en naar Apple te sturen. Dit kost je 99 euro per jaar.
Belangrijk: wil je ook publiceren naar Kindle Fire, Android enzovoort dan heb je pech met de Single Edition: deze werkt alleen voor de Apple iPad!
UPDATE OKTOBER 2012: De Single Edition maakt nu gratis deel uit van het CS Cloud abonnement! Onbeperkte aantallen!

Professional Edition
Wil je meer dan één uitgave, in de Kiosk staan of abonnementen van je publicatie mogelijk maken dat heb je de Professional Edition nodig, die kost je een maandbedrag van 355 euro (ex BTW) - naast de 99 euro per jaar voor Apple, en sluit je af voor een jaar. Bovendien betaal je een extra bedrag voor elke 250, 1000 enzovoort staffels van Folios die worden gedownload, dat kan oplopen! Je kunt dan wel bij statistieken van je verkoop en download en de interface van je app is aan te passen itt. de Single Edition. Deze versie is hier te koop. In deze versie worden ook Fire en Android ondersteund. Meer info hier.

Enterprise Edition
Voor de hele grote jongens, zo duur dat er geen eens een prijs wordt genoemd! Je moet daarvoor een afspraak maken om tot een deal te komen...
Het grote voordeel is dat je met deze Editie interne Enterprise apps kunt maken, anders gezegd: dit maakt het mogelijk om publicaties binnen je bedrijf te verspreiden op iPads van medewerkers zonder dat je app in de iTunes Store is te verkrijgen (via eigen servers).*

En tja, dan hoor ik vaak dat de meeste mensen denken dat juist 'klein verspreiden op eigen iPAds in een bedrijfje' waarschijnlijk de simpelste versie is... helaas, het is de duurste!

De Adobe Cloud beloofde ons dus een Single Edition erbij. Nog steeds niet het geval. Bovendien is ook nog onduidelijk of dit bijvoorbeeld een publicatie per maand is, of minder of meer.
Hmmmm... je betaalt daar al wel voor per maand...


*Wat altijd kan is het 'delen' via Sociale Media (dit doe je bij het bouwen van de app in Viewer Builder). Bijvoorbeeld het delen van een link op Facebook naar jouw Folio. Klikt een gebruiker op de link op je Facebook-pagina (of Twitter!) dan opent de Folio in je browser en een Web View. Zo kun je jouw Folio toch  beschikbaar maken voor lezers die geen iPad hebben of jouw Folio niet hebben! Dat werkt zelfs met 'Renditions' afhankelijk van op welk apparaat (Tablet, Desktop/Laptop) je de Web View bekijkt. Helaas dit inbouwen van delen werkt (nog) niet in de Single Edition...

Geen opmerkingen: