24 april 2013

Naar grijswaarden in PDF direct vanuit InDesign CS6: tips

.
In een bericht eerder op deze blog (zie hier) heb ik al eens beschreven dat je vanaf InDesign CS6 direct naar grijswaarden kunt exporteren in de PDF.

Tijdens mijn laatste training kwam dit weer eens aan de orde.
De standaard dot gains in grijswaarden-profielen veranderen (uiteraard) de zuiver K vlakken, bijvoorbeeld: een 50% K vlak kan 46% worden in de grijswaarden PDF. Dat is ook de bedoeling omdat puntverbreding weer op 50% uit zou komen.

Maar dergelijke puntverbredingen zijn misschien wat sterk tegenwoordig.
In weer een ander bericht (zie hier) heb ik het gehad over een grijswaarden-profiel dat je kunt installeren en hier kunt downloaden. Voordeel van dit profiel: een als 20% K vlak gedefinieerd vlak blijft 20% in de grijswaarden PDF, dus geen puntverbreding. Dit kan gewenst zijn. Gebruik dan dus dat profiel. (Nou ja, een 50% K vlak wordt 49%, dat merk je echter niet.)

Let ook op deze details: wil je het profiel in InDesign CS6 zien bij Uitvoer als je als PDF exporteert, dan moet de standaard minstens PDF X/3 zijn (een 1a toont het profiel dus niet!) en omdat ook K waarden mee moeten naar grijs dien je Omzetten in Doel te gebruiken, NIET Omzetten in doel, CMYK behouden want anders zouden kleuren CMYK beelden niet mee gaan naar grijs en krijg je het profiel ook niet te zien!

Geen opmerkingen: