5 augustus 2013

Sprechen Sie Script?

.
UPDATE:
Oeps, op mijn donder gekregen van Hans Haesler. Ook al staat zijn naam niet op de website, hij is wel de auteur van de Duitse scripts. Bij deze alle credit!

Een van die mooie dingen aan InDesign is dat je bijna alles kunt doen met scripts, denk aan InGutter.
Op zoek naar een script voor hulplijnen stuitte ik op een script dat hulplijnen automatisch kan spiegelen (op dubbelzijdige pagina's) en meer.

Dat script bleek op een website te downloaden waar nog veel meer scripts op staan die geweldig zijn! Zoals wisselen van taal of een script dat het bewaren van versies van je document mogelijk maakt (backup met oplopend nummer, zelf in te stellen hoeveel enzovoort) of een script dat het flexibeler maakt om basislijnraster-instellingen te maken.

Deze scripts werden gemaakt door Hans Haesler. Op de website vind je ook de knop Spenden om een kleine bijdrage aan de auteur te geven.

Je vindt alle scripts hier:
http://www.fachhefte.ch/downloads.php?read_group=18&groupIDX=3

Het is een beetje zoeken. Klik eerst op Mac OS X deutsch of Windows deutch.
Ga naar Scripts CS5 Inhaltsverzeichnis en download de lijst met beschikbare scripts. Kijk of je een passend script vindt.
Ga dan weer terug naar Download Javascripts en naar InDesign CS5 om het gewenste script te downloaden. (Ook al heb je een overzicht van CS5, de scripts werken ook in CS6 en CC!).
Plaats in InDesign/Script/Scripts Panel/eventueel map/.

Hieronder zie je wat screenshots vanuit InDesign CC van het hulplijnen- en basislijnraster-script.

Een nadeel van de scripts: ze zijn in het Duits wat de interface betreft!
De mooiste scripts heb ik echter vertaald. Samen met enkele andere favorieten van mij heb ik deze vertalingen in een zip-bestand voor je ter download uit mijn dropbox, klik hier.

Bevallen de scripts van Hans? Bedankt hem dan en klik op de knop Spenden! De baten komen ten goed van het tijdschrift Fachhefte grafische Industrie.
Geen opmerkingen: