4 oktober 2013

Plaats je tekst met stijl en wat maakt DOC of DOCX uit

.
Even een op zich simpele tip: in 90% van de gevallen plaats je een Word-bestand waarvan je wilt dat de opmaak zoals die in Word is toegepast wordt verwijderd. Je wil je tekst 'plat' binnenhalen en zelf vormgeven met behulp van jouw InDesign-alineastijlen. Natuurlijk: je kunt Word-stijlen 'mappen' naar je eigen stijlen maar de praktijk is toch vaak: opmaak eruit!

Je moet daarvoor de import-opties instellen bij het plaatsen van het Word-bestand in InDesign. Dat kun je doen door de optie Importinstellingen tonen aan te vinken maar ook door dit juist niet aan te vinken en de SHIFT-toets ingedrukt te houden wanneer je op Open klikt.

Kies je de bovenste optie, Stijlen en opmaak uit tekst en tabellen verwijderen, dan verlies je ook de lokale opmaak van cursieven, vet en kleinkapitaal. Dat kan lastig zijn als je geen hard-copy voorbeeld hebt.
Bij het plaatsen komt de tekst nu binnen in het lettertype enzovoort dat je op het moment van plaatsen geselecteerd had. En hier kun je tijd sparen! 90% van al je tekst zal broodtekst zijn, met hier en daar koppen, tussenkoppen enzovoort. Selecteer dan ook voordat je de tekst plaats met de optie opmaak uit tekst en tabellen verwijderen de alineastijl voor je broodtekst!

De geplaatste tekst staat nu direct in die alineastijl in je document. Voordeel is dat ook all witregels (returns) nu die stijl hebben, handig voor regelafstand en basislijnraster!

Omdat je vet en cursieven verliest zou je misschien denken: dan zet ik de optie Lokale overschrijvingen behouden aan. Dat zou moeten werken om vet, cursief, kleinkapitalen enzovoort te behouden.

In de praktijk blijkt echter dat InDesign soms echter de rest van de tekst ziet als lokale opmaak en het lettertype waarin de tekst in Word stond gebruikt en niet het lettertype van jouw alineastijl Dat lijkt een bug*. Dit gebeurt alleen wanneer het Word-bestand is opgeslagen in een ouder formaat dan docx en in Word opmaakstijlen zijn gebruikt! Bijvoorbeeld Word 1997 of RTF.
Open het Word-bestand eerst in Word en bewaar vervolgens als een docx-bestand!
Zijn er geen stijlen gebruikt in Word of sla je het Word-document op als docx dan blijven vet, cursief etc. wel behouden met de optie Lokale overschrijvingen behouden aangevinkt en kun je nu met eenvoudige zoek en vervang acties cursieven en vetten enzovoort vervangen door de juiste tekenstijl.

*Er zijn meerdere problemen met lokale opmaak en Word-bestanden (afbreekinstellingen bijvoorbeeld) die niet als docs zijn opgeslagen. Werk dus in InDesign met docx-bestanden!

Geen opmerkingen: