5 december 2013

Adobe Review: via een omweg toch in CC?

.
Adobe geeft, Adobe neemt weg: zo hadden we in CS5 de services als Adobe Review: on-line bestanden delen en van commentaar voorzien.
In CS6 was deze dienst al weer gesneuveld.

Maar Creative Cloud biedt ook mogelijkheden:
Wanneer je bestanden opslaat in de Cloud of een map synchroniseert tussen je computer en Creative Cloud (zoals ik doe voor backups van belangrijke hoofdstukken) dan kun je deze bestanden delen met anderen! Je kunt besluiten of anderen het bestand kunnen downloaden of alleen on-line kunnen bekijken.

Zet je de optie voor downloaden uit, en deel je een bestand, dan krijgt degene met wie je het bestand deelt een e-mail met een link naar de on-line versie van dit bestand.
Degene die de link opent kan in in een browser je pagina's zien (alsof het een on-line PDF is) maar in de rechterkolom ook opmerkingen plaatsen!

Het werkt als volgt:
Zorg dat je bestanden synchroniseert met Creative Cloud: ga naar de ACC Manager - (Het pictogram in je menubalk (Mac) of tray (Windows) - en zet bij Voorkeuren Delen van bestanden aan:

Wanneer de bestanden zijn geüpload naar Creative Cloud kun je nu naar de Creative Cloud-map op je computer gaan en met de rechter muisknop op een bestand klikken: kies in het menu nu Creative Cloud en dan Koppeling verzenden.
Je gaat nu naar je Creative Cloud account in de browser. Je zou ook meteen naar je account in de browser kunnen gaan want ook dat kun je voor elk document aangeven dat je het wil delen.

Een document dat je wilt delen moet Openbaar worden gemaakt (dat klinkt enger dan het is, het betekent alleen dat uitgenodigden het kunnen bekijken). Wanneer je het bestand niet meer wilt delen maak je het weer Privé.

Besluit of degene met wie je het bestand wilt delen alleen maar commentaar mag ingeven of het bestand ook mag downloaden.

Vul het e-mailadres van de ontvanger in. Klaar!

De ontvanger krijgt nu een keurige e-mail met een link naar het gedeelde bestand:
Je kunt nu zelf commentaar toevoegen in de linkerkolom naast het bestand in de browser als je bent ingelogd op je Creative Cloud account.

Maar ook degene met wie je het bestand deelt kan via de toegezonden link commentaar toevoegen! (Daar kan even tijd overheen gaan voordat alle commentaren zichtbaar zijn heb ik gemerkt...)Heb je aangegeven dat het bestand mag worden gedownload dan kan dat simpelweg via een uitklapmenu rechts op het scherm.Heb je aangegeven dat het bestand mag worden gedownload dan kan dat simpelweg via een uitklapmenu rechts op het scherm.

Proberen? Hier is een bestand dat ik openbaar heb gedeeld. Bekijk andermans commentaren en/of voeg zelf wat toe: http://adobe.ly/1e35svN


UPDATE:
Er is iets wat niet lekker werkte de afgelopen twee dagen maar deze 'glitch' is vandaag verholpen: het werkt weer zoals geadverteerd!


Geen opmerkingen: