18 juni 2015

DPS 2015: de verschillen

.

LET OP: dit bericht gaat over de publieke BETA-versie van DPS 2015!!


Die Adobe: eerst introduceren ze de term Adobe Publishing, vanaf nu noemen ze het toch maar weer DPS maar dan met de toevoeging DPS 2015. Ach ja. Je kunt nu deelnamen aan de beta van DPS 2015, klik hier om je op te geven.

Wat zijn, voor de InDesign-gebruiker de verschillen?
Wel, het hele 'magazine'-layout gedeelte is op de schop, wat je straks als een Digitale publicatie, een app, op je tablet leest lijkt heel, heel erg veel op Flipboard maar dan met jouw Layout en artikelen. Hier is het niet de plek om DPS 2015 te gaan bespreken maar wel te kijken wat het voor de InDesign-gebruiker uitmaakt.

Je maakt geen Folio's meer aan in de Folio Builder. Sterker nog: het hele venster Folio Builder is verdwenen en je hebt alleen nog het paneel Overlays, die Overlays werken zoals je al gewend was. Raar maar waar: het venster heet in de Nederlandse versie... Folio Overlays! Hmmm...

In de eerdere DPS versie bouwde je je publicatie op met het toevoegen van artikelen in je publicatie (je Folio) met het Folio Builder venster, die stap vervalt!
Vanaf nu exporteer je jouw InDesign-pagina's naar het nieuwe bestandsformaat .article:






Belangrijk is ook dat er geen 'dual-orientation' versies meer mogelijk zijn van een publicatie! Het is of staand of liggend! Dat scheelt weer werk zullen we maar zeggen.





Deze 'losse' artikelen upload je naar de Adobe DPS 2015 webinterface. Vanaf daar bouw je jouw publicatie/app op.
























Aangezien je als 'kleine' gebruiker geen Single Edition meer mag maken van Adobe (maar je Creative Cloud account is nog wel even duur hoor!) is de rest van het maken van de app voorbehouden aan de Enterprise accounts, zeg maar: de grote jongens.

Wat je als freelancer bijvoorbeeld wel kan doen is dus pagina's, zeg artikelen, bouwen met alle interactiviteit can het Overlays-venster, deze exporteren naar een .article-bestand en aan je uitgever geven.

Je kunt bestaande Folio-bestanden migreren, dus omzetten, naar het nieuwe DPS 2015 systeem via de webinterface, maar (!) je kunt, voorlopig althans, blijven werken met het 'oude' DPS-formaat en apps bouwen alleen niet (!) in InDesign CC 2015! Wil je op de oude weg verder dan kan dat voorlopig nog steeds door te blijven werken in InDesign CC 2014.

Adobe stelt ook een nieuw exportfilter voor articles ter beschikking aan CC, CC 2014 en CS6 gebruikers! Je kunt dus in oudere versie van InDesign beide DPS systemen gebruiken gelukkig.

Behalve met InDesign kun je ook articles ontwerpen in responsive HTML5! Dat kan in bijvoorbeeld Dreamweaver. Zo'n 'webpagina' moet dan met een speciaal programmaatje (een 'packager') dat je bij Adobe kunt downloaden omgezet worden in een .article-bestand. Beide soorten (InDesign en HTML) kun je door elkaar heen gebruiken in het nieuwe DPS 2015.

Ook Woodwing brengt een nieuwe applicatie uit om dergelijke pagina's te bouwen voor DPS 2015 in HTML genaamd Inception (Jawel: Inception. What's in a name)




Maar Single Edition voor de Cloud gebruiker is gone gone gone...


Sometimes you wonder about Adobe... In de beta van het oude DPS was de naam van een Folio eigenlijk een Issue. Maar Woodwing had die naam al als bestandsformaat en Adobe moest de naam dus wijzigen in Folio. Bij de DPS van 2015 flikt Adobe hetzelfde weer: het bestandsformaat en -naam .article wordt al lange tijd gebruikt door Twixl, de DPS-concurrent! Dus of de naam article overeind blijft is de vraag...





2 opmerkingen:

Kevin Rommen zei

Is er al iets bekend van de prijzen van DPS 2015?
Ben erg benieuwd naar wat de geschatte kosten zullen zijn.

F vd Geest DTP & Graphic Design zei

Ja, de prijzen van DPS zijn die van de Enterprise Edition, oftewel: alleen op aanvraag. Een mimimum 'vanaf prijs' van 20.000 euro overigens...