21 juni 2016

InDesign update naar CC 2015.4: GPU-versnelling!

.


Vandaag een reeks updates van Adobe voor Photoshop, Illustrator en dus ook InDesign!

Versie CC 2015.4 van InDesign voegt nu GPU-versnelling! Ik heb dit al een tijdje kunnen testen en het is razendsnel MAAR:

  • Werkt alleen op Macs
  • En alleen op Macs met een Retina (HiDPI) scherm
  • En dan wanneer de grafische kaart geschikt is.

In het kort: alle retina-Macs van na 2012.

Deze GPU maakt ook Geanimeerd zoomen mogelijk, dat wil zeggen dat de 'oude' manier van om een in te zoomen gebied slepen met de muis nu live werkt zoals dat in Illustrator (en Photoshop) ook al gebeurde. Kun je daar niet tegen en heb je liever de 'oude, gewone' manier van zoomen dan kun je dit gelukkig bij Voorkeuren aangeven.
En, over HiDPI-schermen en op leeftijd rakende ogen gesproken: de UI is wat groter geworden! Kan net weer even wat sterkte schelen met je leesbril ;-) Adobe noemt het het (beetje) oplossen van Eye Strain.

Ook is het nu mogelijk om Stalen te sorteren op naam of kleurwaarde.

Waar ik zelf minder over te spreken ben is het nieuwe Start-scherm dat je ziet wanneer je het zogenaamde Applicatie-venster gebruikt op de Mac (zoals ik) dat is het grijze scherm op de achtergrond zoals bij Windows altijd te zien is (je ziet de desktop dan dus niet op de Mac).
Gelukkig kun je dit scherm bij Voorkeuren uitzetten.Ook is Publish Online geen 'preview technology' meer maar nu volwassen!


Bij het exporteren naar PDF is nu de taal direct in te stellen, een vereiste voor veel overheidsdocumenten.Tenslotte zijn er een aantal bugs verholpen, maar ook weer een nieuwe geïntroduceerd: de preview van een Knock Uit Group (Groep uitnemen) werkt niet in GPU-modus, maar je kunt via het menu Weergave schakelen tussen gewone (CPU) en GPU-weergave gelukkig.

En dan een vreemde: de documentsoort Digitale Publicatie heet nu Mobiele apparaten voor FXl ePub, AEm enzovoort. Raar, want die kan ik toch echt in iBooks op mijn 27" Mac bekijken en dat is echt geen mobiel apparaat...

Je vindt de uitgebreide release notes van Adobe hier.


Geen opmerkingen: