24 januari 2017

InCopy of WordsFlow...?

.
Een InCopy-workflow is zeer flexibel voor het maken van redactionele wijzigingen, zowel direct via dezelfde server als 'remote' (e-mail, ftp via Packages) maar het betekent wel een strakke workflow: zodra ook maar één partij zich niet houdt aan de afgesproken workflow(in/uitchecken, updaten, pakket eenmalig openen enzovoort) valt de hele boel in elkaar.
Bovendien moet de redactie naast Word een nieuw programma leren: InCopy.
Voordeel is wel dat de redactie meteen kan zien of hun tekst nog past binnen het kader ('Copyfit')

Voor eenvoudige tekstwijzigingen waarin het niet direct nodig is dat de redactie de 'copyfit' kan zien (denk aan dt-foutjes, woordjes, vet, cursief enzovoort) is er echter een mooi alternatief: WordsFlow van Emsoftware.

WordsFlow maakt een koppeling naar een Word-bestand zoals je ook koppelingen maakt naar afbeeldingen: wijzigt de afbeelding dan kun je deze bijwerken.

Natuurlijk kun je dit ook al in InDesign: koppelingen maken naar een Word/Excel-bestand, bij Voorkeuren/Bestandsafhandeling/Koppelingen maken bij het plaatsen van tekst- en spreadsheetbestanden...

...MAAR... grote maar! Wanneer je de koppeling zou bijwerken na wijzigingen van het Word-bestand is alle opmaak in InDesign weer weg!

WordsFlow doet dat beter: het maakt een koppeling naar het Word-bestand maar bij het bijwerken na wijzigingen blijft alle opmaak behouden!
Zowel stijlen als lokale opmaak zonder stijlen (boe!) blijft overeind.

Dit kan dus in een simpele correctie-ronde prima werken, ook al omdat de redactie gewoon in Word kan blijven.
Je krijgt het bestand en plaatst dit met WordsFlow, vervolgend stuurt de redactie een nieuwe versie op met wijzigingen (de naam van het bestand moet uiteraard hetzelfde blijven). Je vervangt nu op je computer het oude Word-bestand door het nieuwe Word-bestand. Nu kun je via het venster Koppelingen het bestand bijwerken!

In de Pro-versie van WordsFlow kun je ook Excel-tabellen plaatsen. Werk je niet met Tabel- en celstijlen (wederom: boe!) maar heb je de tabel opgemaakt, dan kun je nu ook de tabel bijwerken als het Excel-bestand is gewijzigd met behoud van opmaak. Ook al heb je in InDesign bijvoorbeeld een kolom aan de zijkant aangemaakt die niet in het Excel-bestand zit, dan nog kun je het bestand bijwerken met de nieuwe data: de extra kolom en opmaak blijft gewoon gehandhaafd.

Combineer je WordsFlow met Woodwings SmartStyles dan is opmaak van complexe tabellen en de mogelijkheid tot bijwerken een fluitje van een cent geworden.

In de Pro-versie van WordsFlow kun je ook exporteren met behoud van opmaak terug naar Word. ook dat is een prachtige mogelijkheid.

WordsFlow kost 200 dollar in de standaard versie en 300 dollar in de Pro-versie.
Je kunt een demo downloaden, (van de Pro-versie is echter geen demo beschikbaar) op de website van Emsoftware.

Hieronder zie je een eenvoudige demo van mij met WordsFlow:Geen opmerkingen: