2 mei 2017

QuarkXPress 2017: echte innovatie?

.
Jazeker: QuarkXPress komt binnenkort ook met weer een nieuwe versie: QuarkXPress 2017. En wat voor een! We hadden natuurlijk al de innovatieve optie in QXPress 2016 (zie hier) om PDf en zelfs gekopieerde items vanuit InDesign(!) om te zetten een 'native objecten'. Een geweldige optie om bijvoorbeeld Excel-grafieken in echte native vector-objecten te plaatsen in QXPress.

QuarkXPress 2017 voegt nog meer nieuw functies toe. Een aantal kenden we al van InDesign, maar de vele zijn net wat effectiever dan hoe InDesign het aanpakt. Neem bijvoorbeeld alinea-arcering. In QuarkXPress kan dat nu ook maar wat je in InDesign niet kan is lijnen om de alinea heenzetten, in QuarkXPress 2017 geen probleem:







Alles kan natuurlijk op de bekende Quark manier in stijlen worden gezet. dat is nog steeds typisch Quark: je maakt een arcering-stijl aan, en die stijl kies je weer in de alineastijl.








Ook koppen over meerdere kolommen (Span column) is nu aanwezig in QuarkXPress 2017.

Maar ook: een lijn tussen de kolommen kan  nu automatisch worden getekend!





Innovatiever is de mogelijkheid om geplaatst beeld te 'bewerken' direct in QuarkXPress 2017: dat kan kleurbewerking zijn maar (vooral handig) ook output-verscherping! Net als in Photoshop kun je aanpassingen aan- en uitzetten in een speciaal venster.










Ook bekend van InDesign maar nu ook in Quark: overvloeimodi (blend modes) en slagschaduwen achter tekst.






Tja, en InDesign introduceerde ooit Vloeiende Layout en Alternatieve Layout... om er vervolgens nooooit meer wat mee te doen. Bij Quark zijn ze verstandiger: ook hier heb je nu de mogelijkheid een 'alternatieve layout' (Quark noemt dat een dupliceren van layout) met exact te bepalen regels voor vloeiende layout oftewel: automatische aanpassing aan het nieuwe formaat. Ja dus ook van staand naar liggend en omgekeerd!

















Voeg daaraan toe dat je naar HTML5 kan exporteren als complete website en dat je gratis en onbeperkt (fair use, dat wel)... apps kan maken voor de iPad/iPhone! Inderdaad: onbeperkt. Inderdaad: gratis!

In de gaten houden zou ik zeggen!

Verwacht eind mei/begin juni de officiële release.








Geen opmerkingen: