21 juni 2017

Optische of Metrische spatiëring


Je hebt het vast wel eens gezien: je kunt tekst in InDesign Metrisch of Optisch spatiëren:
Wat is het verschil?
Metrisch gebruikt de ingebouwde, door de letterontwerper ingestelde, spatieringstabellen voor letterparen: de a achter de W in Wa schuift wat onder de W om lelijke witruimtes te voorkomen.
Dit spatiëren maakt gebruikt van delen van een Em, wanneer de corpsgrootte van de tekst hoger wordt neemt ook deze witruimte toe: je moet dan bij grote koppen vaak wat gaan afspatiëren om een mooier letterbeeld te krijgen.

De optie Optisch negeert de ingebouwde spatiëring en InDesign gaat nu het beeld van je koppen wat 'mooier' maken.

Hieronder zie je een grote kop: boven op Metrisch, onder op Optisch:

Nu hoor ik vaak dat gebruikers hun tekst standaard op Optisch hebben ingesteld. Dat betekent dat elke tekst nu optisch spatieert. men doet dat omdat getallen dan wat mooier lijken te spatiëren. Hieronder zie je eerst metrisch, daaronder optisch:


Maar dat is niet de beste oplossing! Voor mooi gespatieerde cijfers gebruik je natuurlijk 'hangende cijfers', in InDesign Proportioneel Mediaeval (NL, in EN: Old Style Figures) genoemd:Zijn er geen Hangende cijfers (bij veel schreefloze OpenType fonts helaas) dan kun je wellicht wel Proportionele uitlijning kiezen. Kiezen voor Proportionele uitlijning is de 'professionele' manier, niet standaard Optisch instellen!

De meeste OpenType Pro schreef-fonts hebben deze cijfers, maar niet ieder font heeft die cijfers ingebouwd (bijvoorbeeld TrueType lettertypen). Dus dan kan Optisch spatiëren mooier lijken voor cijfers...

Is het dan een goed idee als standaard altijd Optisch in te stellen?
Nee! Absoluut niet.

De Metrisch ingebouwde spatiëring is er niet voor niets! Er is door de letterontwerper goed over nagedacht. Optisch gebruik je voor uitzonderingen.

Kijk maar eens in onderstaande opsomming (een sommetje): dat zijn cijfers die onder elkaar moeten lijnen:Wat zou er gebeuren als je standaard Optisch had ingesteld? Dit:
Dat is niet de bedoeling!

Kortom: gebruik standaard Metrisch, gebruik voor getallen hangende cijfers en als je geen hangende cijfers hebt dan bij uitzondering Optisch gebruiken eventueel. Optisch voor grote koppen kan, maar misschien is het beter om 'met de hand' aan- of af te spatiëren totdat je het perfecte letterbeeld voor je kop hebt!

Overigens...
Ook op het web kun je hangende cijfers gebruiken. Hieronder een stukje van de Volkskrant-site:
2 opmerkingen:

Unknown zei

Heel erg interessant want vaak een onderwerp van discussie op de werkvloer!

Unknown zei

Inderdaad interessant, maar wat ik opmerk is dat .”. dan weer zeer slecht gespatieerd wordt, het lijkt meer op ..” (de sluit aanhalingsteken lijkt bijna boven het tweede punt te hangen.
Iemand daar een goede oplossing voor. Ik doe het nu meestal met een F&C.