13 maart 2018

InDesign 18.1 update

.
Vandaag beschikbaar: een update voor InDesign (en InCopy) naar versie 13.1.

Wat is er nieuw?
1. Bugfixes! Een boel. Deze versie bevat vele fixes voor nare problemen, dus dat is mooi meegenomen ;-) Ook zijn de gegevens (statistieken) over lezers van je Publish Online documenten nu overzichtelijker per document.
Voor een compleet overzicht van de bug fixes zie:
https://helpx.adobe.com/indesign/release-note/indesign-cc-march-2018-13-1-release-notes.html

2. Sneltoetsen. Je kunt nu ook Illustrator of Photoshop sneltoetsen gebruiken in InDesign. Tja, als je een 'die hard' Illustrator-gebruiker bent dan is de sneltoets voor Plaatsen een andere, op deze manier hoef je minder sneltoetsen te leren. Of ik daar als docent nou erg blij van wordt...




3. Document voorinstellingen. Gebruik je de 'nieuwe' document dialoog (ik niet trouwens) dan zie je wat nieuwe standaard voorinstellingen voor digitale documenten, zoals voor de iPhone X.
Tevens zie je nu ook in de nieuwe dialoog de optie Voorvertoning(!).





4. Exporteren van een document naar aparte PDF pagina's. Dit is wel een mooie. Je kunt nu elke pagina in je document exporteren in één keer naar losse PDF's. Daarbij kun je een achtervoegsel toevoegen, zoals een oplopend nummer (vreselijk slecht vertaald als Incrementele nummers) voor elke aparte PDF pagina:








5. Opeenvolgende randen en arcering met dezelfde instellingen samenvoegen. Een mond vol. Maakt het leven gemakkelijker, geen scripts van derden meer nodig: meerdere alinea's selecteren en die van een rand of arcering voorzien met een 'doorlopende' opmaak. beter!









6. Eindnoten en InCopy. Het was absurd, maar de nieuwe eindnoten functie van InDesign werd niet ondersteund nog in InCopy. Nu wel.

7. Afdeling eindelijk: HEX-waarden nu direct kunnen ingeven bij een Staal en venster Stalen zonder   de 'color picker'!







8. Zoeken in Kruisverwijzingen. Ik gebruik kruisverwijzingen zeer veel voor mijn boek ('zie pagina'), deze zijn bijvoorbeeld gerelateerd aan een alineastijl. Maar dat is soms zoeken totdat je de tekst hebt die je wilt met deze alineastijl. Je kunt vanaf nu makkelijk zoeken naar die tekst. Ik vind dit een echte verbetering.





Tenslotte is er, maar alleen voor de Engelstalige versie, een zogenaamd Learn Panel a la Photoshop. Dit krijg je echter alleen te zien wanneer je bij het installeren hebt aangegeven een Beginner te zijn. Beschouw dit maar als een proefballonnetje voor Engelstalige gebruikers...







Geen opmerkingen: