4 april 2018

Regelafstand: op hele alinea! Een valkuil bij wijzigen van de voorkeur...

.
Niemand die begrijpt waarom, maar Indesign heeft als standaard voorkeur dat regelafstand géén eigenschap is van een alinea maar van geselecteerde tekst. Inderdaad, dat was bij PageMaker zo maar QuarkXPress deed dat beter.
Afijn, als je de standaard voorkeur gebruikt dan moet je wanneer je 'handmatig' de regelafstand verandert alle tekst van de alinea selecteren; dat heeft als nadeel dat wanneer je niet alles selecteert je verschillende regelafstand in dezelfde alinea kan hebben, slecht!

Dus standaard zet je de voorkeur beter op Regelafstand op gehele alinea's toepassen. Dan hoef je met de cursor alleen maar ergens in de alinea te staan en zal de regelafstand op de alinea als geheel toegepast en dus overal hetzelfde zijn in die alinea.


Maar...

Stel dat je een ouder document hebt waar de voorkeur ooit uit stond. Dan kan de regelafstand ongelijk zin binnen een alinea als er niet goed is opgelet, een 'foute' alinea.
Verander je nu de voorkeur naar Regelafstand op gehele alinea's toepassen dan wordt dit niet automatisch gecorrigeerd in deze 'foute' alinea!
In de 'foute alinea' gaan staan en nogmaals op de stijl klikken of de regelafstand in het regelpaneel wijzigen laat de foute regelafstand gewoon staan.
Dat komt omdat de oude voorkeur er voor zorgt dat de regelafstand nog steeds een teksteigenschap is in de 'foute' alinea en dat dit gezien wordt als een lokale overschrijving die overeind blijft!
Je ziet echter geen plusje naast de alineastijl staan dat de lokale overschrijving aangeeft!


Je moet lokale opmaak dus verwijderen: Alt-Shift-klik op de stijlnaam of klik op het P-symbool onderaan het Alineastijlen-venster om de lokale opmaak te verwijderen: je ziet nu dat de regelafstand gelijk getrokken wordt in de hele alinea.
Geen opmerkingen: