27 januari 2020

Index: Verwijzing vs. Onderwerp

.
Maak je wel eens een index met InDesign, dan heb je vast wel gezien dat je in het Index venster twee opties hebt: Verwijzing en Onderwerp.
Begin je met Verwijzingen te maken dan zie je deze ook terug in Onderwerp.

Wat is het verschil?
Je zou Onderwerp kunnen zien als een overzicht van de onderwerpen die je of al hebt geïndexeerd, maar ook zou willen/moeten Indexeren. Of zie het als een lijst van de redacteur die je krijgt van dingen die je moet gaan markeren als een Index item.

Zo kun je een lijst van onderwerpen importeren in een nieuw document, dit kan vanuit een tekstbestand met daarin de onderwerpen of vanuit een InDesign-bestand met een index:
Je ziet nu de onderwerpen die je zou willen gaan indexeren:

Maar dat is dus alleen nog een soort 'wensenlijstje', je moet nog steeds in het nieuwe document zelf de termen selecteren en aan de index toevoegen! Meer is het niet...
Kijk je na het importeren van Onderwerpen naar de Verwijzingen dan zijn deze ook nog leeg als je zelf nog niets hebt gemarkeerd en toegevoegd in het nieuwe document:
Maar er is een handig script dat je kan helpen om de lijst van onderwerpen om te zetten in daadwerkelijke Verwijzingen!
Je vind het script hier:
https://creativepro.com/files/kahrel/indesign/index_pagerefs_from_topics.html

Dit is het resultaat van ons voorbeeld na het runnen van het script:

LET OP!
Het script heeft wel wat beperkingen:

  • Run het script slechts één keer! Een tweede keer voegt het script een tweede index toe voor hetzelfde item!
  • Elk overeenkomend begrip wordt in de index gezet, je kunt dus niet kiezen dat het bijvoorbeeld alleen de eerste keer wordt ingevoegd!Geen opmerkingen: