21 oktober 2007

Verschillende InDesign stijlen met een +

In het blog van een van mijn collega trainers (http://designspitz.blogspot.com/) staat een mooi artikel over InDesign stijlen met een plus, oftewel een lokale variatie in een alinea. Met de ALT of de ALT en SHIFT toets klikken op een bepaalde stijl haalt het plusteken achter de stijlnaam weg en geeft de alinea weer de schone stijl.

Maar wat als je drie verschillende stijlen hebt gebruikt, en in al deze alinea's (die dus verschillende stijlen gebruiken) is een lokale variatie gebruikt? Zou je alle drie de alinea's met de verschillende stijlen selecteren, dan kun je niet met een ALT of ALT/SHIFT klik op een bepaalde stijlnaam klikken: immers, alle geselecteerde alinea's zouden dan deze zelfde stijl krijgen! En dat wil je niet: je wilt de verschillende stijlen behouden maar in een enkele klik alle lokale variaties in de geselecteerde, verschillende, alinea's verwijderen. Kan dat?
Ja, daarvoor vind je een pictogram onderaan het deelvenster Alineastijlen: selecteer alle alinea's (ongeacht welke stijl ze gebruiken) waarvan je de lokale variaties wil verwijderen en klik op het 'Overschrijving in selectie wissen' pictogram. Hou de Command (Mac) of Control (PC) toets ingedrukt om enkel tekenvariaties (Cursief, vet etc.) te wissen in de selectie. Hou Command/Control en SHIFT ingedrukt terwijl je op dit pictogram klikt om tekenvariaties (bijvoorbeeld cursief) te behouden maar enkel alineavariaties (bijvoorbeeld links inspringen) te verwijderen.

TIP: je kunt aan dit pictogram een sneltoets toekennen!

Geen opmerkingen: