12 april 2010

Wat is nieuw in… InDesign CS5!

12 april, het embargo is opgeheven!

Vandaag geef ik je een lijst met alles wat nieuw is in InDesign CS5; de komende weken zal ik er uitgebreider op ingaan met voorbeelden en meer screenshots.

Meerder pagina-formaten in één document.
Hier had je tot nu toe een plug-in voor nodig van DTPtools, nu zit het standaard in ID CS5. Mix gerust verschillende formaten in één document (briefpapier, visitekaartje, enveloppe), gebruik staand en liggend dor elkaar heen, schaal zeer simpel van staand naar liggend.

Nieuw Lagen deelvenster
Het deelvenster Lagen lijkt nu op dat van Illustrator: elk object op een laag is apart te zien, te selecteren en op slot te zetten direct in het deelvenster Lagen. Sleep bijvoorbeeld een object in het deelvenster lagen op een groep objecten in hetzelfde deelvenster Lagen en het object is mee gegroepeerd.
Inhoudgrijper afbeeldingen
Wat een heerlijke vertaling uit het Engels: Content Grapper oftewel Inhoudsgereedschap. Niet langer wisselen tussen Selecterengereedschap (Zwarte pijl) en Direct-selecterengereedschap (Witte pijl). Ju kunt nu op een symbool (zie afbeelding krokodil) op de afbeelding klikken om direct de afbeelding in het kader te verplaatsen of te verschalen.Betere transformatie
Je hoeft niet meer naar het gereedschap roteren te gaan, je kunt nu elk kader simpelweg roteren met de zwarte pijl zoals het vrij transformerengereedschap uit Photoshop.

Kaders lichten op onder de cursor
Van elk kader worden nu de randen zichtbaar wanneer je er met de cursor overheen zweeft om gemakkelijk te zien welk kader je wilt selecteren, dit geldt ook voor punten bij het bewerken van paden.

Distributie 'Live'
Hou sneltoetsen ingedrukt om meerder geselecteerde kaders te verslepen met een bepaalde afstand.


Groeperen
Veel handelingen waarvoor je eerste objecten moest groeperen (schalen bijvoorbeeld ofroteren) kin je nu uitvoeren met meerdere geselecteerde objecten zonder ze eerst te hoeven groeperen.

'Gridified' gereedschap
Bij het slepen met de muis om een kader te tekenen kun je met behulp van de cursor-toetsen nu kolommen en rijen slepen.

Tussenruimte-gereedschap
Oftewel het Gap tool. Een nieuw gereedschap waarmee je de ruimte tussen objecten door slepen kunt aanpassen: bijvoorbeeld de ruimte tussen twee illustratiekader vergroten en daarmee automatisch de kaders zelf schalen. Zo kun je bijvoorbeeld ook de kadergrootte van een kader aanpassen zonder de ruimte tussen dat kader en een ander kader te veranderen. Denk aan een foto met daaronder een bijschrift: verklein ik het kader met de foto door het kader onderaan te pakken en omhoog te slepen dan schuift het bijschrift mee zodat de tussenruimte tussen de kaders steeds gelijk blijft.
Koppen over meerdere kolommen in een kader met kolommen
Killer feature! Heb je een tekstkader opgedeeld in bijvoorbeeld 3 kolommen dan kun je voor een kop of tussenkop opgeven dat deze gewoon over alle (of bijvoorbeeld 2 van de 3 kolommen) mag lopen! Denk aan krantenopmaak, nieuwsbrieven etc. Lang gewenste functie - nu eindelijk in ID CS5! Dit is een eigenschap van een alinea en dus in een alineastijl vast te leggen
Zo kun je ook in een tekstkader omgekeerd een stuk tekst even in twee kolommen opdelen zonder het hele kader aan te passen.
Kolomevenwicht
Een kader opgedeeld in meerdere kolommen kan nu automatisch kolomevenwicht krijgen zodat alle kolommen even hoog zijn. Dit is een eigenschap van een tekstkader.


Auto aanpassen illustratie.
Wil je een kader schalen met een afbeelding die proportioneel moet scahel dan moest je de toetsen Command/Ctrl + SHIFT ingedrukt houden tijdens het schalen met de muis. Vanaf ID CS5 kun je als eigenschap van een afbeeldingskader opgeven dat als het kader geschaald wordt de afbeelding daarin automatisch meeschaalt. Dit kan uiteraard ook in een objectstijl worden vastgelegd.

Stalen in het Regelpaneel
Kleurstalen kun je nu ook voor vlak, lijn, tekst kiezen in het regelpaneel bovenaan je scherm.
Automatische bijschriften
Bij het plaatsen van een afbeelding kun je metadata automatisch mee laten plaatsen! Denk aan een creditline of bijschrift. Na het plaatsen van een afbeelding wordt eventueel geheel automatisch een tekstkader naast of onder de afbeelding geplast met het gewenste bijschrift, de opmaak leg je vast via een alineastijl. De plug-in van Woodwing was al beschikbaar hiervoor, nu ingebouwd in ID CS5.

Mini Bridge
De Bridge uitgevoerd als deelvenster direct in InDesign. Weliswaar moet de Bridge zelf nog wel in de achtergrond actief zijn maar je hoeft niet meer te wisselen tussen InDesign en Bidge, Mini Bridge is als venstertje in InDesign CS5 aanwezig.
Kleurlabels pagina
Niet schokkend maar je kunt nu pagina's in het deelvenster Pagina's voorzien van een kleurlabel.

Achtergrondtaken
Een PDF maken, exporteren naar XML of IDML etc. zijn nu achtergrondtaken geworden. Je hoeft dus niet meer te wachten totdat de taak klaar is om verder te werken met InDesign. In een apart venstertje kun je een overzicht zien van alle lopende achtergrondtaken.

Nieuw PDF export: Interactieve PDF
Om het gemakkelijker te maken naar PDF voor web of interactieve doeleinden te exporteren naar PDF is een nieuw simpele PDF optie aanwezig: exporteer als interactief PDF.

Interactiviteit
Jawel, Apple iPAd of niet: Adobe zeer zwaar in op Flash! Je kunt vanuit InDesign interactieve, bewegende content maken: kaders die rollend in beeld verschijnen, knoppen waar je op kunt klikken zodat nieuwe informatie in beeld verschijnt en dat alles met speciale effecten (Verschijnen, stuiteren, vervagen, over een padrichting in beeld verschijnen enz. enz). Voor degenenen die LiveMotion van Adobe nog kennen: het heeft diezelfde simpele manier van een Flash-bestand maken maar dan zelfs zonder de Timeline (er is een venstertje timing dat simpeler is). Ook Films, MP3 enz. zijn simpeler te plaatsen in een document en aan te sturen via het deelvenster Media.


Je kunt de animaties en effecten zien in de nieuwe presentatie-modus. Maar je hebt ook een nieuw deelvenster Voorvertoning waarin je de pagina als voorbeeld kunt 'afspelen'Tekstwijzigingen bijhouden
InDesign heeft de opties van InCopy gekregen voor het bijhouden wat voor wijzigingen er aan de tekst hebben plaatsgevonden (wissen, tekst bijtypen) en wie dit heeft uitgevoerd. Elk artikel kun je apart wel of niet bijhouden. Wijzigingen zijn te accepteren of ook te verwerpen.

Document fonts
Wanneer je een pakket maakt krijg je altijd al een mapje Fonts met daarin de gebruikte lettertypen. In InDesign CS5 hoef je deze lettertypen niet meer te activeren in je systeem (bijvoorbeeld met een fontmanager): wanneer je een document opent kijkt InDesign of er in dezelfde map een map Fonts staat en kan die fonts dan in InDesign gebruiken. Ideaal voor service bureaus - zo lijkt het... helaas, helaas, op de Mac werkt dit alleen met OpenType en (sommige) TrueType fonts en NIET met Postscript type 1 fonts :-(

Presentatiemodus
Met alle nieuwe interactiviteit en bewegende objecten kun je aardige presentaties maken a la Keynote van Apple of MS Powerpoint. Er is dan ook een nieuw Presentatie modus waarin je document op een dia-manier wordt getoond en je door klikken met de muis of te tikken op de spatiebalk naar een volgende dia kan gaan of een animatie kan starten etc.

Spring loaded sneltoetsen
Probeer dat maar eens te vertalen. Afijn het betekent dat wanneer je de sneltoets voor een gereedschap kiest maar je houdt de toets ingedrukt, InDesign niet naar dat gereedschap switcht maar TIJDELIJK het gereedschap actief maakt, zodra je de sneltoets weer loslaat ben je terug bij het gereedschap dat je actief had. Bijvoorbeeld: je staat in de cursor selectiemodus (zwarte pijl) maar toets T, het tekstgereedschap is nu actief zolang je T ingedrukt houdt. Laat je de T weer los, dan ben je weer terug in het selectiegereedschap. Dat werkt dus ook met de H van het handje en de Z van het zoomgereedschap. Handig voor allen die Alt-spatiebalk en Command/Ctrl-spatiebalk maar niet kunnen onthouden ;-)

Starten met een bepaald paginanummer
Je kunt bij het aanmaken van een nieuw document nu aangeven met welk paginanummer het moet starten. Handig om op een even linkerpagina te starten voor een uitvouw of omslag.

Nieuwe vergrendel opties
Je kunt nu objecten volledig vergrendelen, ook via het nieuwe lagen deelvenster. Nu staat alles echt op slot, dus ook de inhoud.

Nieuwe manier van hoekopties instellen.
Ook hier een 'eindelijk!'. Elke hoek laat zich nu afzonderlijk instellen. Dus alleen een afgeronde hoek rechtsboven is mogelijk zonder een extern script te hoeven gebruiken. Bovendien kun je via een nieuw geel vierkantje dat je op een object ziet staan hoeken aanpassen door te slepen met de muis.CS Live en CS Review
Dit wordt waarschijnlijk een betaalde service, maar je kunt vanuit een deelvenster in InDesign zelf een review starten van een document! Anderen kunnen via een browser commentaar op het document leveren een beetje zoals dat nu ook kan in Acrobat met de commentaar-functie. Deze commentaren worden live bijgewerkt in je venstertje in InDesign. Je ziet zo alle commentaren verschijnen. Deze kun je ook 'projecteren' op je document in Indesign zodat je precies ziet waar het commentaar betrekking op heeft. Deze functie zit nu ook in Photoshop CS5.
Tja en dan zijn er nog vele kleine verbeteringen, zoals het afronden op gehele getallen van kleurwaarden, en bugfixes.

Bugs helaas zijn er ook… In de testfase zijn deze ontdekt maar te laat om nog in de eerste release te worden gemaakt. Zo kun je nu met een functie automatisch van alle webadressen die in een tekst staan hyperlinks maken. Helaas gaat dat fout bij een koppelteken in deze release. De bug is bekend maar nog niet 'gefixt'.Voor allen die nog op CS3 zitten zal dit een flinke overstap worden: alle CS4 functies plus alle CS5 functie betekenen weer heel wat te ontdekkenen te leren!
Was CS4 volgens sommige een wat flauwe versie, CS5 is het investeren echter zeker waard!!20 opmerkingen:

Eelco zei

Cs4 vond ik zeer de moeite waard; al was het alleen al om GREP stijlen.

Meerder pagina-formaten, Koppen over meerdere kolommen in een kader met kolommen, Kolomevenwicht, Tekstwijzigingen bijhouden, Document fonts zijn voor mij de redenen om over te wíllen stappen. Wacht echter nog wel een paar manden.

Anoniem zei

Oh wow, wat word ik blij van deze versie. Ik was bang dat er vooral interactieve aanpassingen waren (ik doe nagenoeg niks met het web -behalve surfen ;) maar ik heb likkebaardend je stuk gelezen.
Ben heel benieuwd naar je volgende posts :D dank je!

groetjes, Christa

Patrick zei

Mooi overzicht van de nieuwe functies. Klinkt allemaal goed, vooral die laatste. Het kunnen laten reviewen van het document. Lijkt me super.

André Mesker zei

Er zitten aardig wat verbeteringen in. Verschillende documentformaten en verbeterde hoekopties zijn voor mij al haast reden genoeg om to upgrade over te gaan.
Het schijnt alleen dat de Nederlandse versie van het CS-pakket idioot duur is vergeleken met de engelse uitvoering.

:-S

Wel een mooie opsomming Frans, bedankt voor deze kleine showcase. :-)

walter bravenboer zei

ik moet zeggen dat de enige reden dat we net CS4 hebben aangeschaft is de hoop dat we dan een 'gratis' upgrade naar CS5 krijgen...
Helaas zijn de kosten te hoog om de rest van onze computers ook te upgraden, dus we hebben alleen een 'omzet'-programma nodig....
Is het waar dat CS5 niet naar INX kan exporteren?

Eelco zei

@walter: ik dacht dat er nu naar IDML geexporteerd kan worden.

F vd Geest DTP & Graphic Design zei

>Is het waar dat CS5 niet naar INX kan exporteren?

INX is inderdaad verdwenen, het is vervangen door IDML dat ook al in CS4 wordt ondersteund. INX was ook altijd la maar één versie terug compatible.

Walter Bravenboer zei

Op IndesignSecrets wordt ook al flink gemopperd, en hier en daar best wel fel gereageerd (2D print is dood, weg met al die ouderwetse drukkers enzovoort). Sommigen denken blijkbaar dat geld geen rol speelt... Ik vind al die ontwikkelingen niet prettig, het zijn al onzekere tijden en die ruzie tussen Apple en Adobe zal ook niet helpen. Wat zeg ik nu tegen een klant die 10.000 flyers wil in 2 PMS kleuren? We hebben net ook een heel mooie order voor herdenkingsboeken, gewoon in 2D, in CS3 en PDF... Natuurlijk volgen we alles, maar de sfeer wordt er niet beter op...

Anoniem zei

@Walter: 2D is inderdaad nog lang niet dood, zal ook niet gebeuren ook denk ik. Maar ik zie niet waarom er zo gemopperd zou moeten worden? Ik zie juist hele mooie vooruitgangen in deze CS versie. Veel handelingen die makkelijker zijn geworden, verschillende pagina formaten in een document, niet alleen snijtekens, maar ook vouwtekens...

Stilstand is achteruitgang. Omdat het mógelijk is om multimediale bestanden te maken, betekend nog niet dat je dat móet doen.

groetjes, Christa

Walter Bravenboer zei

'Stilstand is achteruitgang. Omdat het mógelijk is om multimediale bestanden te maken, betekend(!) nog niet dat je dat móet doen.'

;)

Ik ben het helemaal met je eens hoor, moest even m'n frustratie kwijt...
Indesign CS5 ziet er geweldig uit, daarom vind ik het jammer dat we het nu nog niet kunnen/willen kopen, het is lang geleden dat we als bedrijf meerdere versies 'achter' liepen. Dat was laatst in de tijd van Quark 4, OSX en Quark 6... (soms denk ik dat Adobe eens wat meer concurrentie moet krijgen)

Anoniem zei

@walter tja, ik ben een dtp-er geen tekstschrijver ;) 5jes was al wat ik voor Nederlands kreeg. Zijn we weer terug bij die 5! En wat betreft concurrentie, daar ben ik het mee eens.

Groetjes, Christa

Anoniem zei

Kunnen voetnoten in Indesign CS5 ook over meerdere kolommen?

F vd Geest DTP & Graphic Design zei

Ik denk dat, veel, veel sneller dan we nu vermoeden, de 'vluchtige' uitgaven (tijdschriften, comics, kranten) niet meer in papieren versie - of veel lagere oplage - zullen verschijnen. Kwestie van geld ook: zet als uitgever een server neer met een versie voor iets als een iPad en dan is het downloadbaar per exemplaar. Nee, druk is niet dood meteen natuurlijk: info flyers, algemene flyers, kunst-boeken, naslag met veel informatie (maar een encyclopedie zal ook wel een 'e' versie worden uiteindelijk kijk maar naar het web) uitgaven van gemeenten ter info, rechtsstukken en ga maar door. Maar tijdschriften drukken en distribueren in winkels? Binnenkort verleden tijd...
Een gedrukte versie zal als een vinyl LP worden: bestaat nog wel, maar het gros is CD of nu al: downloadbaar (iTunes!)...

We zullen weer om moeten gaan denken... zo blijven we lekker bezig ;-)

Walter Bravenboer zei

Electronische media krijgt met de iPad een enorme duw in de rug, dat is zeker en het schept nieuwe uitdagingen en kansen... al hou ik m'n hart vast voor iedereen in de grafische wereld, het laatste jaar was al een slagveld met ontslagen en failissementen.
En het verdwijnen van drukwerk, dat werd in de jaren zeventig al voorspeld, er is eerder meer papierwerk dan minder.
Soms wordt de indruk gewekt dat de revolutie 'weer' op uitbreken staat, maar mensen (en de maatschappij) zijn veel conservatiever dan velen denken. Wij, mensen uit de uitgevers, reclame, media en drukkerijwereld, zien natuurlijk ook maar een gedeelte van wat er speelt. Net als een 'poll' op internet, de deelnemers daaraan zijn ook maar een klein gedeelte.
En persoonlijk lees ik eigenlijk liever een 'echt' boek... maar ik ben natuurlijk 'ouderwets' ;)

F vd Geest DTP & Graphic Design zei

Ik heb vandaag een presentatie gezien van Woodwing van hun oplossing voor het publiceren naar iPad. Heel heel mooi, en gelukkig simpel voor de InDesign eindgebruiker.

Het vereist vooral een mentaal omdenken in je opmaak. Een 'lange' staande pagina bijvoorbeeld die kan worden gescrollt in een reader. En de oplossing is enkel betaalbaar (op dit moment) voor grote bedrijven aangezien het server gestuurd is, maar dat is allemaal een kwestie van tijd!

Anoniem zei

Kaders lichten op onder de cursor
Van elk kader worden nu de randen zichtbaar wanneer je er met de cursor overheen zweeft om gemakkelijk te zien welk kader je wilt selecteren, dit geldt ook voor punten bij het bewerken van paden.

Kun je dit ook uitzetten? Het is redelijk vermoeiend voor je ogen.

Anoniem zei

Klinkt super! Ik hoop dat we snel kunnen upgraden.

Ik vraag me alleen af hoe je een idml bestand in Trados zou kunnen vertalen.

Anoniem zei

"Van elk kader worden nu de randen zichtbaar wanneer je er met de cursor overheen zweeft".
Kan dit ook uit? En zo ja, waar? Verder zeer tevreden!

reinder zei

Wat een fijne workflow CS5!
Zou iemand mij kunnen vertellen hoe je een afbeelding zichtbaar ('life') kan verplaatsen of verschalen? In de vorige versie zag ik mijn afbeelding dan ook kleiner of groter worden terwijl ik de muis vasthield, alleen zie ik nu pas nadat ik de muis heb losgelaten hoe groot de afbeelding op de pagina zal vallen. Uiteraard bewegen de kaderlijnen van de afbeelding wel 'life' mee maar het gaat mij juist om de afbeelding zelf.

Groet, Rein

Magenta zei

Reinder, bij de voorkeuren in het tabje interface (ik heb een engelse versie) kun je aangeven of het hand gereedschap direct moet reageren of vertraagd. Ik denk dat dat de optie is die je zoekt.

groetjes, Christa