6 september 2010

300 % inktdekking? Kleurmanagement en RGB vs. CMYK


Ik heb het hier al eerder over 'Old School' CMYK werken vs. 'New School' RGB met kleurbeheer.
Hier een voorbeeld waarom met RGB werken zo'n goed idee is.

Stel dat je document naar een on-line dienst gaat voor afdrukken. Deze drukkers hebben graag een maximale inktdekking van 300%. Je kunt dit bereiken door een profiel te kiezen (bv. ECI 300) bij het maken van een PDF. Zo weet je dat kleuren worden omgezet naar de maximale 300% inktdekking.
Je kunt dit zowel in InDesign beoordelen met een softproof (Weergave > Proefkleuren > Aangepast en dan het ECI 300 profiel) in combinatie met het deelvenster Voorvertoning Scheidingen als in Acrobat Pro (menu Gevanceerd).
Bij een test bleek echter dat ondanks het juiste profiel er afbeeldingen met meer dan 300% kleurdekking in een PDF voorkwamen. De reden? De afbeeldingen stonden in CMYK!
Om 100% K niet naar opbouwzwart om te zetten en om rasters 1:1 door te geven worden (standaard) CMYK kleuren niet omgezet naar een andere CMYK ruimte ('nummers behouden').
Zouden de afbeeldingen in RGB hebben gestaan dan zouden we netjes zijn omgezet mbv. het profiel.

Ook hier is de les: gebruik als uitgangspunt de grotere RGB-ruimte en vertaal pas naar de kleinere CMYK-ruimte indien nodig.

Natuurlijk kun je in Photoshop ook beelden omzetten naar een bepaald profiel, maar dan moet je hier al kiezen of dat 330% of 300% dekking wordt, of bij kranten zelfs nog lager! Niet doen dus, RGB in InDesign en dan pas bepalen welke ruimte het wordt zoals nodig.

Hieronder zie je tweemaal dezelfde afbeelding: eenmaal geplaatst in InDesign als CMYK en eenmaal als RGB. Dit is te zien in het deelvenster Koppelingen (Links).Vervolgens is een PDF gemaakt waarin het 300% dekking ECI profiel is gebruikt. Het CMYK beeld blijkt bij controle een hogere inktdekking te hebben (is niet omgezet, de rode waarschuwingskleur) het RGB beeld is keurig maximaal 300%. Te zien in InDesign en Acrobat Pro.
2 opmerkingen:

Joost zei

Goedemorgen,

Ik werk nog met CS3 en kan het profiel wat je noemt niet vinden. Is het mogelijk dat ik het ergens kan downloaden?

F vd Geest DTP & Graphic Design zei

www.eci.org