28 december 2010

Interactieve PDF: verschil CS4 en CS5!


Wanneer je zo bezig bent met eBook versies van je PDF kom je een aantal rare dingen tegen:
In CS4 was het al mogelijk om 'buttons' (Knoppen) te maken die je een actie kon geven zoals: ga naar volgende pagina, ga naar vorige pagina etc.
Exporteerde je dan als PDF vanuit CS4 dan moest je de optie 'Inclusief interactieve elementen' aanvinken. in de PDF kon dan geklikt worden op de knoppen en het werkte perfect. De knoppen kon je in CS4 op verschillende manieren vormgeven (ingedrukt bijvoorbeeld).

Een dergelijk gemaakt document opende ik in CS5 en exporteerde weer naar een PDF met de optie 'Interactieve elementen - inclusief vormgeving'.
Maar er gebeurt dan NIETS in de PDF!

In CS5 wil Adobe dat je gebruik maakt van de nieuwe export-optie: PDF (Interactief).
En ja, dan werken de knoppen weer.

Maar: deze nieuwe PDF optie exporteert ALTIJD je pagina als een spread! Geen mogelijkheid om apart 'achter elkaar' liggende pagina's te zien in een PDF! No way!

En: als je vanuit een boekbestand exporteert in CS5 naar interactieve PDF en je hebt bladwijzers aangemaakt... dan werken die alleen in Adobe Digital Editions reader NIET in Acrobat Reader (daar werken alleen bookmarks voor het eerste hoofdstuk van je boek).

Hier dient HEEL veel in te verbeteren! Want zo heb ik niets aan de interactieve PDF-optie, ook al niet omdat je geen kleurruimte kunt definiƫren (zover ik kan zien wordt alles sRGB).


1 opmerking:

Unknown zei

Beste heer vd Geest,

Wat mij nog niet gelukt is is om een knop aan te maken waarbij je naar een willekeurige pagina kunt gaan. Nu bestaan er alleen de opties, volgende, vorige, eerste of laatste pagina. Maar wanneer je een interactie inhoudsopgave wilt aanmaken, kunnen veel pagina's dus iet gekoppeld worden aan een knop.