8 december 2010

CMYK Zwart in Photoshop naar InDesign


Werk je met een CMYK kleurruimte in Photoshop, bedenk dan dat Zwart niet altijd 100K betekent!

Je kunt vlakken, tekst etc. op verschillende manieren Zwart maken: je hebt een Photoshop een staal met de naam Zwart - maar deze heeft als uitgangspunt RGB!

Je kunt ook een selectie vullen via Bewerken > Vullen > Zwart.

Beide methoden leveren echter als PSD en TIFF bestand in InDesign NIET 100% K op!

Maak daarom een nieuwe staal aan in Photoshop die je definieert als C:0 M:0 Y:0 en K:100
Gebruik deze als zwarte kleur in je PSD/TIFF CMYK-bestand om ook in InDesign 100% K te behouden.

En tja, het verhaal van RGB zwart in Photoshop naar 100% K in InDesign blijft een probleem (als het kan ga naar een grijsprofiel)!

Realiseer je ook dat wanneer je in Photoshop iets vult via Bewerken > Vullen > Zwart dit een 'Registratie' zwart oplevert van C: 100% M:100% Y:100% K:100%, deze blijft overeind in je PDF, ook al gebruik je een ECI 300% profiel!!
Normaal gesproken blijven nl. CMYK kleuren behouden, tenzij je van CMYK naar CMYK beheer aanzet. Echter heb je profielen gesynchroniseerd via Bridge en bijvoorbeeld ISO 300% hebt gekozen en bewaar je een PSD/TIFF CMYK met dit profiel waarin een registratie Zwart staat dan gebeurt er niets in je PDF zelfs wanneer je CMYK naar CMYK beheer zou aanzetten (bv. bij PDF export > Uitvoer bij het bewaren van je profiel Omzetten in doel kiest)!
Een (niet zo nette wellicht maar wel effectief voor zwart) manier om dit te omzeilen is om in Photoshop een ander profiel toe te wijzen* en het bestand te bewaren met dit profiel, of/en om in InDesign de afbeelding te selecteren en vervolgens Object > Kleurinstellingen Afbeelding te kiezen en de afbeelding een ander profiel toe te kennen, bijvoorbeeld ECIv2. nu zal in de PDF zal de 300% grens wel worden meegenomen.

*Ook hier geldt dat als je omzetten in profiel kiest en je standaard instelling is al ECI 300% de inktdekking niet naar maximaal 300% gaat vanwege het Kleurnummers behouden principe. Je zult dan je hele kleurbeheer definitief moeten wijzigen terwijl ik hier bedoel om een enkele CMYK afbeelding via InDesign mee te nemen van CMYK naar CMYK omzetting. Bij gebruik van gesynchroniseerde profielen via de Bridge zal er nl. niets gebeuren met CMYK afbeeldingen die 400% dekking hebben maar een ECI 300% profiel hebben dat ook InDesign gebruikt en bij de PDF export via Omzetten in doel wordt gekozen.

Noot: we hebben het hier niet over inktdekking van RGB > CMYK beelden, zie hiervoor een ander bericht op dit blog: lees hier.


Geen opmerkingen: