10 maart 2011

Naar de iPad: EPUB, PDF of Folio/Issue?


Bij het publiceren naar de iPad (maar ook bijvoorbeeld Android smartphones en tablets!) heb je een keuze aan bestandsformaten waarin je een InDesign-document kunt opzetten en exporteren:


Je kunt standaard PDF-bestanden (sRGB kleurruimte) met interactiviteit (zoals aanklikbare inhoudsopgave, index, hyperlinks maar géén Flash of animaties) gebruiken om op een iPad te zetten en te lezen met de ingebouwde reader of een betere PDF reader zoals The Good Reader. Met een standaard PDF behoud je de paginaopmaak. Bovendien kan er op het scherm worden in- en uitgezoomd op de pagina. De pagina kan in principe elk formaat hebben en het beeld van de opmaak blijft dus behouden. Veel uitgaven zijn op dit moment PDF (zoals de MacWelt) verpakt in een App die downloaden voor abonnees mogelijk maakt en navigatie in een document toevoegt.


Mijn boek over InDesign CS5 is bijvoorbeeld een PDF, geëxporteerd naar sRGB en een resolutie van de ingesloten beelden van 144 ppi. In InDesign is bij het opbouwen van de inhoudsopgave en index aangegeven dat ze 'aanklikbaar' moeten zijn en bij het exporteren naar PDF is opgegeven dat de TOC en Index als interactieve elementen moeten worden geëxporteerd (dus ook hyperlinks in de tekst!)

In Acrobat Pro zijn vervolgens knoppen op elke pagina aangebracht voor volgend/vorige pagina en terug naar de inhoudsopgave*.


Ook kun je het EPUB-bestandsformaat gebruiken op de iPad maar dan is de opmaak beperkt en door de lezer is het lettertype te wijzigen. Je hebt niet veel geavanceerde opmaakmogelijkheden op je pagina, je weet niet hoe groot ('lang') de pagina op het beeldscherm is en hoe de regels tekst lopen: de lezer kan tenslotte het lettertype veranderen en vergroten!

Denk vooral aan leesboeken, romans en eenvoudige handleidingen op dit moment voor ePub.

(Een 'truc' kan zijn dat je elke pagina als afbeelding exporteert, in een nieuw document alle pagina's als afbeeldingen plaatst en dan exporteert naar EPUB - maar waarom zou je? Gebruik dan liever PDF!)


Een InDesign-document voor een Folio-bestand (die maak je vanuit Adobe's Publishing Solution) wordt gemaakt op het formaat van het beeldscherm van een iPad (of Android tablet!) en kan interactiviteit bevatten zoals films, presentaties, geluid enzovoort. Een folio kan ook als PDF worden geëxporteerd (zolang het geen interactiviteit bevat!) en de lezer kan dan in- enuitzoomen op de iPad.

Een dergelijk bestand zal beperkt zijn in tekst en vooral bedoeld zijn om zo levendig mogelijk te zijn. Voorbeelden zijn uitgaven als Wired (folio, Adobe) en Veronica Magazine (Issue, Woodwing).

Om de folio-bestanden op de iPad te krijgen kun je ze uploaden ('sideloaden') naar de iPad maar om ze te distribueren kom je niet langs Adobe heen. En dat kost geld!

Ook de oplossing van Woodwing (issues) gaat uit van het ontwerpen op het formaat van het beeldscherm.

Voor zowel issue- als folio geldt dat er een aparte horizontale en verticale layout moet worden gemaakt, dit is voor EPUB en PDF niet zo, hier draait wel je beeldscherm maar niet de opmaak.


Kortom: Elk formaat dient dus zijn eigen doel en publicatie.


*Omdat in InDesign vanaf versie CS5 er twee mogelijkheden zijn: Print PDF, wel hyperlinks etc maar geen knoppen meer (!!) en iPDF, wel knoppen maar altijd spread (uitvouw, dubbele pagina's)! In CS4 heb je wel de mogelijkheid om de knoppen te maken in InDesign en mee te nemen naar print PDF, helaas: in CS5 hebben ze besloten dit te splitsen :-( Ik wil enkele pagina's met knoppen: dat moet dan vanaf CS5 dus in Acrobat Pro!4 opmerkingen:

Marco zei

"In Acrobat Pro zijn vervolgens knoppen op elke pagina aangebracht voor volgend/vorige pagina en terug naar de inhoudsopgave."

Waarom de knoppen in Acrobat? Zou je niet sneller een basispagina gebruiken? ('volgende pagina' knop o.i.d.)?

F vd Geest DTP & Graphic Design zei

Marco: omdat in InDesign CS5 je twee mogelijkheden hebt: Print PDF, wel hyperlinks etc maar geen knoppen meer vanaf CS5(!!) en iPDF, wel knoppen maar altijd spread!
In CS4 heb je wel de mogelijkheid om de knoppen te maken in InDesign en mee te nemen naar print PDF, helaas: in CS5 hebben ze besloten dit te splitsen :-(
Ik wil enkele pagina's met knoppen: dat moet dan vanaf CS5 dus in Acrobat Pro!

Walter Bravenboer zei

Ik ben bezig geweest (en nog steeds) met de Adobe DPS, dit werkt best handig, en omdat je in Indesign werkt is het bekend terrein. Knoppen maken is geen probleem, zolang je maar 2 states houdt, meer kan (nog) niet. Met de Wallaby Flash converter kan je ook Indesign .FLA bestanden omzetten naar HTML5, ook kan je animatie via photoshop gebruiken.
Ik zou Woodwing ook wel willen proberen, maar helaas bieden ze geen 'demo' mogelijkheid. Misschien Quark straks wel? Voorlopig is de Adobe oplossing een goede, vooral omdat je ook gratis kan publiceren op de Adobe server, zodat je je werk op de iPad kan bekijken.

F vd Geest DTP & Graphic Design zei

Het ging hierom knoppen in een InDesign bestand dat vevolgens als gewone PDF werden geexporteerd vanuit CS5, helaas werk dat vanaf CS5 alleen nog maar in iPDF zoals Adobe dat tegenwoordig noemt. In Folio (ADPS) werken knoppen gelukkig wel.
Van Quark zal een volledige demo van versie 9 komen met hun tablet publishing oplossing!
Van Woodwing zal dat niet gebeuren omdat hun oplossing afhankelijk is van hun server software systeem (Content Station)...