18 juni 2014

InDesign CC 2014 is er!

.
Vanaf vandaag, zo rond 18.00 uur werden de updates voor de programma's van het nieuwe CC 2014 vrijgegeven!
Dat geldt voor alle Adobe CC programma's maar hier telt natuurlijk vooral InDesign!

Dus... wat is nieuw in InDesign CC 2014:

Fixed ePub layout
De grootste knaller: ePub export met volledig behoud van de paginaopmaak! De 'gewone' herschikbare ePub is tevens sterk verbeterd.
De fixed layout rastert natuurlijk wel wat achtergronden en dergelijke, maar de tekst is volledig selecteerbaar en doorzoekbaar. Het is als een PDF maar dan een ePub en dat heeft als voordeel dat Video, HTML-animatie enzovoort in het bestand kunnen worden getoond! Enige beperkingen zijn spatiĆ«ring (kerning/tracking) en kleurverlopen die wat kunnen schuiven.

Bedenk wel: niet iedere reader kan deze ePubs nog aan, het werkt nu perfect met oa iBooks van Apple en Readium in Google Chrome.

Eindelijk: effecten meeschalen als je wilt!
Schaduwen enzovoort schaalde niet mee wanneer een object werd geschaald. Vanaf nu kun je kiezen of je wilt dat een effect meeschaalt of niet. Eindelijk!

Kleurgroepen
Nieuw in InDesign CC versie 2014 is de mogelijkheid om stalen te groeperen in een zogenaamde kleurgroep. Ook zijn de pictogrammen aan de onderkant van het deelvenster Stalen gewijzigd. Bestaande stalen kun je selecteren en dan vervolgens in een kleurgroep plaatsen.


Zoek en vervangen kan nu vooruit en achteruit
In de dialoog voor Zoeken en vervangen is het in InDesign CC versie 2014 mogelijk een zoekrichting op te geven.
Tabellen: rijen en kolommen eenvoudig verplaatsen dmv slepen (ook kopiƫren)
InDesign CC versie 2014 voegt nieuwe mogelijkheden toe om gemakkelijk rijen en kolommen binnen een tabel te verplaatsen.
Selecteer de gewenste kolom of kolommen op de bekende wijze:
Laat de muisknop los en klik nu op de geselecteerde kolom. Houd de muisknop ingedrukt: je ziet nu het de nieuwe verplaatscursor.
Versleep nu de kolom(men) of rij(en)naar de gewenste positie, aangegeven door een dikke lijn, en laat nu de muisknop weer los.

Verbeterde TypeKit integratie
Bij ontbrekende lettertypen is het nu wat makkelijk om direct naar TypeKit te gaan.
Nieuw welkomscherm
Ook krijg je een nieuw openingsscherm te zien met de nieuwe functies van InDesign CC versie 2014. Klik op een onderwerp om een Engelstalige video te bekijken over de nieuwe functies. Klik op Niet meer tonen om het scherm de volgende keer bij het starten niet meer te zien. Wil je het scherm toch weer zien kies dan Help / Nieuwe functies.
Verbeteringen bij het maken van een pakket
Vanaf InDesign CC versie 2014 kun je automatisch bij het pakket een .idml-bestand voor oudere InDesign versies laten meebewaren. Ook kun je automatisch een PDF genereren bij het maken van een pakket.

Overige zaken

  • Voetnoot-verbeteringen: tekstmloop in voetnoten zelf en om pagina-elementen (nee, nog steeds geen echte eindnoten...);
  • QR-codes kunnen in 'batch' worden aangemaakt in samenwerking met Gegevenssamenvoeging (Data Merge);
  • Direct documenten tonen vanuit InDesign op je Behance-account;
  • Geen Flash-panels meer en eindelijk kun je ook onder Windows hoge ('Retina, 4k) resoluties gebruiken zonder dat de interface onleesbaar klein wordt;
  • 'Seamless update': al je instellingen, werkomgevingen, sneltoetsen, GREP-zoekacties enzovoort worden (als je dat wilt) overgenomen van de vorige CC versie naar CC 2014.

'Known issues'
Lees ook de release-notes voor de 'known issues' hier:
https://helpx.adobe.com/indesign/release-note/indesign-cc-2014-release-notes.html

Vergelijken met andere versies?
Adobe heeft een mooie lijst op het web staan waarin de verschillen met oudere versies t/m CS3 goed naast elkaar staan:
https://www.adobe.com/products/indesign/versions.html


Geen opmerkingen: