14 augustus 2018

Mooiere 'aan/uit'-knoppen in een formulier

.
Een Selectievakje, oftewel een 'aan/uit' selectie in een formulier is normaal gesproken een vinkje dat aan of uit staat.
Maar het uiterlijk van de 'geselecteerde' (ingeschakeld) of 'niet geselecteerd'e (uitgeschakeld) knop  is eigenlijk niets anders dan een status die je bij een gewone knop ook kunt maken: bijvoorbeeld een Roll over uiterlijk, een Roll off uiterlijk of een Klik uiterlijk.

Je hebt dus twee statussen bij een selectievakje: eentje met en eentje zonder vinkje.
Maar die kun je geheel naar eigen smaak ook zelf maken!

Ontwerp eerst (!) de Niet geselecteerde status, oftewel 'uit'.

Maak van het geheel een groep (!), en maak van deze groep nu een Selectievakje. Er verschijnt nu een vinkje, dit is de geselecteerde status ('aan')Dubbelklik op de groep die je nu met vinkje ziet, selecteer het vinkje en verwijder deze. Beide statussen zijn nu hetzelfde. Zorg dat je in de status Ingeschakeld blijft, en verander nu het ontwerp van de groep zoals je wilt:


Nu heb je een compleet eigen ingeschakeld en uitgeschakeld knop gemaakt voor je formulier!

Exporteer naar Interactieve PDF. Maar: standaard zie je niet je ontwerp maar een blauw selectievlak, verander de voorkeuren in Acrobat of beter: hang er een script aan voor je gebruiker. je leest alles over hoe je dat doet in mijn andere blog-bericht hier:
http://fvdgeest-dtp.blogspot.com/2018/05/indesign-formulieren-blauwe-markering.html

Een voorbeeld van de aangepaste knop (InDesign en PDF) kun je hier downloaden:
https://www.dropbox.com/s/tqrgvudyd5knskw/AanUitKnop.zip?dl=1


Geen opmerkingen: