12 juli 2008

Vervelend bugje in InDesign


Je kunt in InDesign bij het maken van een sectie (een gedeelte waar je anders wilt gaan nummeren op een pagina) in je document een zogenaamd 'voorvoegsel' opgeven. Als je bijvoorbeeld een sectie maakt om te gaan nummeren vanaf paginanummer 5 en je geeft bij Voorvoegsel 'Pagina' op, dan kun je, als je een automatisch paginacijfer invoegt, (bijvoorbeeld op je stramienpagina) besluiten dit voorvoegsel automatisch te laten opnemen. Op de plaatsen waar je de code voor een automatisch paginacijfer invoegt (Tekst > Speciaal teken invoegen > markeringen > huidig paginacijfer) verschijnt dan de tekst 'Pagina' voor het paginacijfer.

Vink je de optie Voorvoegsel opnemen af in de nummering- en sectieopties dan verschijnt dit voorvoegsel niet. maar kun je het gebruiken wanneer je precies op wilt geven welke sectie je wilt afdrukken.Maar er gebeurt iets vervelends als je een automatische inhoudsopgave gaat genereren: zolang een nieuwe sectie met voorvoegsel op de eerste pagina van je document wordt gemaakt, en Voorvoegsel opnemen staat uit, verschijnt correct enkel het paginacijfer in de inhoudsopgave. 
Zodra een sectie echter ergens anders dan op de eerste pagina van je document verschijnt, wordt het voorvoegsel opeens wel opgenomen voor het paginacijfer in de inhoudsopgave!

Dit werkt pas zo vanaf update 5.02 van InDesign en is het gevolg van het veranderen van deze opties om een bug juist te verhelpen in oudere versies. Het ljkt er dus op dat een bugfix een nieuwe bug heeft ge├»ntroduceerd.

Helaas is er geen 'work around' anders dan na het genereren van de inhoudsopgave met zoek/vervang het voorvoegsel te verwijderen.