16 augustus 2008

Gebruik objectstijl voor verankerd kader


Niet zo bekend maar mogelijk sinds CS3: de mogelijkheid om bij het invoegen van een verankerd object meteen aan te geven welke objectstijl moet worden toegepast voor dit verankerd kader. Bovendien kan het formaat (breedte en hoogte) van het verankerd object worden vastgelegd. 

Zorg eerst dat er niets is geselecteerd in je document! 

Kies Object > Verankerd object > Opties (Standaardwaarden) om de standaardpositie van elk nieuw verankerd object op te geven. Kies Object > Verankerd object > Invoegen (standaardwaarden) om behalve de positie (3) tevens op te even welke objectstijl voor een nieuw verankerd object moet worden gebruikt (4). Geef op of het een tekst- of afbeeldingskader moet zijn (5) en welk formaat standaard moet worden gebruikt (6):
TIP: Je kunt uiteraard ook verschillende objecten in InDesign groeperen, deze kopiĆ«ren en als verankerd item in de tekst plaatsen.

  

TIP  : Je kunt heel snel op de positie van de tekstcursor een verankerd object invoegen met de gewenste instellingen door een sneltoets toe te kennen aan het menu Object > verankerd item > invoegen.


Uit: Professioneel werken met InDesign CS4, Frans van der Geest, te verschijnen in januari 2009