5 april 2009

Fogra 27 of 39? CMYK to CMYK?LET OP: dit is al een wat ouder bericht. Helaas is InDesign/Adobe nog steeds blijven hangen bij Fogra 39, de norm is tegenwoordig Fogra 51/52 (Couted/Uncoated, PSO Coated v3.). Deze standaard kun je nog steeds niet kiezen in Adobe proramma's maar je kunt wel zelf de profielen downloaden en installeren op:
http://www.eci.org/en/downloads

---
Onlangs kwam tijdens een training InDesign gevorderd de vraag of de standaard instelling Iso Coated V2/ Iso coated V2 (ECI) hetzelfde is als Fogra 27.
Kort antwoord: Nee.

Fogra 27 wordt standaard ingesteld wanneer je in Adobe programma's voor Eropees Pre-press kiest.
Maar: die Fogra 27 is wat verouderd en leverde vaak wat problemen op bij drukkers voor bepaalde vastgelegde waarden.

Beter is het wat nieuwere profiel, Iso Coated V2 (ECI), (dit is de norm ISO 12647-2) en dit komt overeen met de Fogra 39 norm (330% inktdekking)!

De juiste profielen kun je oa hier downloaden: www.eci.org

Let ook op dat de standaard Europees Pre-press betekent dat CMYK op 'preserve numbers' staat, anders gezegd: CMYK in een kleurruimte wordt NIET naar een andere kleurruimte omgezet: 100% K wordt als 100% K uitgevoerd.
Dat is OK omdat anders zwarte tekst naar opbouw zwart kan worden omgezet.
Maar, nadeel is dat een CMYK foto voor Iso coated bijvoorbeeld NIET naar krantendekking wordt omgezet wanneer je uitvoert naar bv een Gravure offset profiel.

Ben je echter wel in een document aan het werk en wil je CMYK naar kranten gravure CMYK omzetten, kies dan Bewerken > Omzetten in profiel. De kleurwaardes veranderen nu in je document weliswaar voorgoed, maar Zwart blijft nu wel 100% K Zwart; zou je dit bij het afdrukken doen door het krantenprofiel te kiezen bij uitvoer (ook PDF) en dan CMYK naar CMYK aanzetten dan kan Zwart WEL een opbouwzwart worden!

Moraal van het verhaal: werk niet meer 'old school' maar met een RGB workflow!

AANVULLING 22/04/09: Uiteraard heeft Omzetten in profiel ook uitwerking om de opbouw van kleurvlakken in CMYK. Zou je omzetten in een krantenprofiel (Gravure) dan kunnen kleurvlakken die meer dan 260% inkt hebben anders worden opgebouwd om aan de maximum inktdekking van het profiel te voldoen!


4 opmerkingen:

Peter Maas zei

Los van alle positieve kanten van een RGB-workflow: al eens 5% magenta moeten verwijderen uit een huidtint, terwijl die nog in RGB stond? is mij nog niet gelukt hoor, behalve met smokkelen.

Overigens: fogra39 heeft net als isocoatedv2 een geringere totale inkthoeveelheid, maar een andere opbouw voor grijs. Fogra39 gebruikt minder zwart, en daardoor meer cmy in alle grijstonen. ISOcoatedv2 zal daarom stabieler drukwerk opleveren qua kleurzweem en herhaal-orders.

F vd Geest DTP & Graphic Design zei

Ook aardig ter referentie:

http://digitalproof.info/FOGRA39/index-en.html

iMacGirl zei

misschien een gekke vraag, maar hoe kan ik ISOcoatedv2 installeren? heb hem al in verschillende mappen geplaatst maar InDesign CS 5.5 vindt hem niet :(

iMacGirl zei

Het is gelukt! ineens stond ie er nu wel bij :)