23 april 2009

Rondom aflopend


Vaak krijg ik de vraag: 'hoe maak ik mijn document rondom aflopend, want de drukker zegt dat dit moet'.

Meestal bedoelt de drukker dat wanneer je een PDF maakt, ze graag hebben dat de PDF een afloop rondom heeft, ook al maak je niet aflopend op (dit heeft te maken met software die pagina's op inslag zet).

Wanneer je een document als PDF exporteert (zie mijn eerdere berichten over PDF-X/1a) kies dan in het instellingen-venster bij de PDF instellingen Tekens en Afloopgebied en vul dan voor alle vier de velden bij Afloopgebied bijvoorbeeld 5 mm in (of gebruik de document-instellingen wanneer je bij een nieuw document 5 mm rondom al had opgegeven).
Doe dit ook al gebruik je geen aflopende elementen op de pagina.Moeten dubbelzijdige pagina's daadwerkelijk rondom afloop hebben voor bijvoorbeeld een ringband, dan moet je een truc toepassen.
Zet eerst in het deelvenster-menu van het deelvenster Pagina's de optie Volgorde van Pagina's wijzigen toestaan (Allow pages to shuffle) uit (vinkje weghalen).Sleep nu de rechterpagina van een spread helemaal naar rechts totdat je een verticale lijn ziet, laat nu de muis los.Je pagina's staan nu uit elkaar en je kunt nu elementen op je pagina rondom (in de rug) aflopend trekken zonder dat je links/rechts door elkaar gooit (stramienen worden behouden)**De absoluut verkeerde werkwijze is om een document achteraf enkelzijdig te maken!

Er bestaat ook een scriptje dat het 'uit elkaar trekken' van dubbelzijdige pagina's voor je kan doen, je vindt het hier.
(Kopieer en plak de tekst en bewaar met extensie .jsx)

Zie trouwens ook dit wat ouder bericht op deze blog over afbeeldingen over de rug:


Geen opmerkingen: