11 april 2011

InDesign (en Creative Suite) CS5.5

.

Velen wisten al dat het ging komen: een Creative Suite, en daarmee InDesign, versie CS5.5
Dat klopt: een tussen versie!
Dat was wel nodig om InDesign bij het eBook en iPad gebeuren te gaan betrekken. Dus wat is er nieuw?

Verbeterde eBook functies:
Je kunt nu elk object een specifieke eigenschap meegeven voor het straks exporteren naar ePub: zo kun je verscheidene objecten op een pagina groeperen en deze groep als één plaatje laten rasteren (denk aan een omslag gemaakt in InDesign dat uit meerdere kaders bestaat). Een Alt tekst (mogelijk te lezen uit metadata – XMP – van een geplaatst bestand) is in te voegen en gelabelde PDF opties zijn uitgebreid.



Je kunt exportlabels hangen aan alinea- en tekenstijlen zodat bij export bijvoorbeeld je lopende tekst altijd p als tag heeft bij het exporteren:



De hele ePub-export afhandeling is gewijzigd (opnieuw geschreven) je vindt het nu gewoon als export-optie wanneer je Bestand / Exporteren kiest. Veel van de object-export opties (zie boven) vind je hierin terug:




Maar, en dat is echt mooi, de volgorde waarin het bestand wordt geëxporteerd naar ePub (bijvoorbeeld alle afbeeldingen aan het eind van de tekst, hoofdstuk of juist verankerd in de tekst op plaats) kun je losmaken van de structuur waarin het (print) document is opgemaakt in InDesign via het nieuwe deelvenster Artikelen (ja, in de Nederlandse versie hebben we dus nu een deelvenster Artikel en een deelvenster Artikelen!).
Wanneer je nu exporteert kun je aangeven of de volgorde in bijvoorbeeld het ePub bestand die van het document is, die van een XML-structuur of die van het nieuwe Artikelen deelvenster!







Ok zijn de functies van Adobes Digital Publishing System nu geïntegreerd in InDesign CS5.5, je kunt dus gaan opmaken voor iPad en andere tablets zoals Android, Motorolo Zoom. Als je de preview hebt gezien weet je ongeveer hoe dit werkt (Overlay Creator en Content Builder die in CS5.5 Folio Maker is gedoopt).





Maar (ook al helpt het voor eBook publicaties) er zijn ook fraaie zaken voor de papier-ontwerper!
Met name Verankerde items (zie ook blogbericht over QXPress 9 hier). Verankerde items was nogal wat gedoe: eerst een object kopieren/knippen, dan in de tekst plakken en dan de objectinstellingen wijzigen. Slimme mensen hadden natuurlijk Objectstijlen voor verankerde items aangemaakt (zie ook een komend blogbericht hier) die met een klik het verankerde object op z'n plek zette,n maar toch...
In CS5.5 gaat dat sneller. We hebben een nieuw blauw vierkantje op de kaders (ja: dat is uit te zetten, zoals ook nu het automatisch oplichten van venster als je er met de cursor over zweeft, het is beiden nu een voorkeur -  veel mensen blij!). Pak het kader bij het blauwe vierkantje en sleep het in de tekst: je kader blijft op zijn plaats maar is nu verankerd in de tekst! (Hou Shift en Alt of beiden ingedrukt om de vertrouwde Verankerd object dialoog te zien of als in-line object te plaatsen). Nu nog een objectstijl en klaar!
Omdat een filmpje dat veel duidelijker maakt, zie hieronder (ja het begin is even een groen scherm, gewoon blijven kijken):






Teksten in document plaatsen en koppelen is Adobe's antwoord op Quarks gesynchroniseerde tekst. Exporteer een tekstkader op de pagina en plaats elders in je document: je hebt dan een moeder en kind tekst. Wijzigingen in de moeder-tekst worden automatisch doorgevoerd in de kind-tekst. Je kunt bepalen of opmaak daar ook onder valt. Kind-teksten worden getoond met een klein pictogram links bovenaan het tekstkader.




Wat kost dat?
Ja, het kost je geld: een update van InDesign CS5 naar InDesign CS5.5 kost je 149 euro. Een upgrade van de standaard (dus niet Master etc) CS5 suite naar de CS5.5 suite kost 349 euro. Maar Adobe gaat ook een abonnement op software (bijvoorbeeld 1 jaar) mogelijk maken  zoals Photoshop voor  35 euro excl. BTW per maand, Adobe Design Premium CS5.5 voor 89 euro excl. BTW per maand en Adobe Creative Suite 5.5 Master Collection voor 145 euro excl. BTW per maand.


Wanneer?
Je kunt al wel een pre-order plaatsen maar de exacte uitleverdatum is nog niet bekend, verwachting is begin mei.


En.. een snag:
CS5.5 documenten zijn niet zo te openen in CS5, het is net zoals CS4 > CS5: via idml :-(


En...CS6?
Lees dit van Adobe: CS5.5 gaat tevens gepaard met een verandering in Adobe's strategie met betrekking tot de product release cycle voor Creative Suite. Adobe is van plan om elke 24 maanden een volledig nieuwe versie van Creative Suite te introduceren. Tussentijds biedt het bedrijf ook belangrijke productupdates, te beginnen met Creative Suite 5.5, zodat de wereldwijde creatieve gemeenschap voorop blijft lopen op het gebied van contentcreatie.







.

8 opmerkingen:

Ben zei

Vind het jammer dat ze dit niet gewoon als gratis upgrade weggeven creëer je zoveel goodwill mee. Zelfde grap dat je acrobat x niet bij cs5 krijgt maar 2 maanden later erbij mag kopen. Ze beginnen zich telkens meer als monopolist te gedragen.

walter bravenboer zei

Misschien verstandig om erbij te zetten dat CS5.5 documenten niet zonder meer zijn te openen in CS5. Het is niet helemaal onlogisch, maar toch wel vervelend.
Prijs vind ik redelijk, vooral omdat er toch een heel nieuw pakket functies bijkomt. Voor de 'papieren' gebruikers vind ik de 5.5 update niet echt nodig, eerlijk gezegd.
Acrobat X is een piece of %^%&, ze zijn veel te ver doorgeslagen in hun GUI 'versimpeling'.

F vd Geest DTP & Graphic Design zei

ja klopt, CS5.5 beekent via idml werken met CS5, bestandsformaat is weer nieuw...

Michael Weijenberg zei

Dat je CS5.5 files niet kan openen met CS5 is logisch. Je kan ook geen CS5 bestanden openen met CS4. IDML zit erin vanaf CS5 als betere vervanger van INX formaat. De "backwardcompability" is altijd iets dat vragen oproept bij gebruikers. Als je Adobe een monopolist vindt worden stap je toch over naar QXP? Dat je dan ook nog Photoshop en/of Illustrator/Acrobat nodig hebt is dan "jammer maar helaas?" Adobe is natuurlijk ook geen filantropische instelling en upgraden is niet verplicht.

F vd Geest DTP & Graphic Design zei

Relax allemaal... :-)

Anoniem zei

@Ben: helemaal mee eens
@Michael: Acrobat X is inderdaad crap!

Waarom in hemelsnaam, wordt het gevogel met die bestandsformaten niet aangepast?

Praktisch gezien, zou dat zoveel geouwehoer voorkomen, en goodwill kweken.

Voor alle duidelijkheid, aan arrogantie is Quark nagenoeg ten onder gegaan, ten faveure van InDesign

walter bravenboer zei

Ach, lekker discussiëren kan geen kwaad, kijk anders eens op Appleinsider e.d. of op Indesignsecrets.
Ga in ieder geval wel 'spelen' met 5.5 (Demo) of 1 update aanschaffen, om kennis op te bouwen van iPad publicaties.
Adobe is m.i. toch nog snel gekomen met de updates, zeker na de aankondiging van Quark, Woodwing gaat toch ook iets aanpassen aan zijn applicatie? (misschien een artikeltje erover plaatsen?)
Voor de zaak gaan we voorlopig nog niet over op 5.5 (de collega's draaien nog op CS3) Gelukkig lever ik altijd de PDF's aan ;)

F vd Geest DTP & Graphic Design zei

Quark of InDesign: geen van de programma's is backwards compatible! In QuarkXPress moet je speciaal bewaren als en in InDesign exporteren als (idml) en voor beide geldt dat nieuwere functies nou eenmaal niet bestaan in oudere versies. Iedereen denk van aan Word/Office die dat wel zou kunnen, maar is ook niet waar: ook daar gaan dan functies en opmaak verloren, alleen: vrijwel niemand gebruikt daar de nieuwe functies! Dus ze missen ze ook niet als ze down-saven!
Hoe dan ook: je kunt in InDesign ALTIJD een versie terug via Exporteren als .idml!