Hehe, het embargo is eraf! Ik kan nu met jullie delen wat ik aan het testen ben geweest de afgelopen maanden: de nieuwe functies van InDesign CS4!
Conditional text
Wellicht bekend van Framemaker gebruikers: de mogelijkheid om delen van een tekst zichtbaar- of onzichtbaar te maken. Bijvoorbeeld: een catalogus in het Nederlands die ook in België wordt gebruikt maar enkel het ergens in de tekst genoemde onderdeel-nummer verschilt: maak een conditie Nederlands en een conditie Vlaams aan en type het bijbehorende nummer. Maak je de conditie onzichtbaar, dan verdwijnt tekst met die conditie. Denk aan lagen maar dan op delen van je tekst.
Cross references (kruisverwijzingen)
Maak gemakkelijk een verwijzing als 'Zie Kleur op pagina 23'. Wordt pagina 23 door toevoegingen 25 en verander je de titel van je hoofdstuk van Kleur in Kleurgebruik, dan zal de kruisverwijzing automatisch veranderen in 'Zie Kleurgebruik op pagina 25'. Uiteraard kun je alles aan de verwijzing naar eigen smaak aanpassen. Ook kun je naar andere documenten verwijzen! (Bijvoorbeeld in een boekbestand)
GREP in alinea-stijlen.
Je kun GREP uitdrukkingen deel laten uitmaken van een alineastijl! Dit werkt samen met tekststijlen. Voorbeeld: Maak je gebruik van acroniemen in kleinkapitaal die echter in kapitaal zijn getypt in de tekst, definieer in je alineastijl simpel dit: u\u+\ en ken hier een tekenstijl aan toe die gebruik maakt van OpenType kleinkapitaal: als je de tekst voorziet van de alineastijl worden alle acroniemen automatisch voorzien van OpenType kleinkapitalen!
Automatisch pagina invoegen
Bekend van QuarkXpress en nu in InDesign: type je tekst bij dan worden automatisch pagina's toegevoegd als dat nodig is. Uiteraard is dit ook uit te zetten.
Flash export
Je documenten exporteren naar Flash met overgangen van pagina naar pagina. Deze overgangseffecten (bijvoorbeeld een fade out/in) kun je ook aan PDF bestanden meegeven zodat je deze in de presentatie-modus van Acrobat te zien krijgt. Bovendien is het nu gemakkelijker om hyperlinks in je document te maken. Ook het maken van een Button is gewijzigd (er is geen buttontool meer in de gereedschappen!)
Links (koppelingen) deelvenster compleet vernieuwd!
Je ziet nu een kleine preview van elk beeld in het Koppelingen deelvenster. Bovendien kun je naar wens allerlei extra info laten weergeven in dit venster zoals resolutie, effectieve resolutie, kleurmodel, profiel etc. Volledig naar wens aan te passen! Je kunt nu ook een bepaalde map aanwijzen om naar alle ontbrekende afbeeldingen te zoeken.
Ingebouwde 'on the fly' preflighting
Geef aan waarop je wilt controleren, bijvoorbeeld te lage resolutie of een bepaalde ondergrens voor effectieve resolutie. Het is een als Markzware Flightcheck met dit verschil: de controle vindt 'live' plaats. Je kunt je eigen Preflight-profielen maken.
Zoom met het handje
Heb je het handgereedschap geselecteerd, hou dan even de muisknop ingedrukt: je documnet zoomt nu vanzelf uit zodat je gemakkelijker kunt navigeren.
Smart guides en spaces
Een beetje zoals in Illustrator: allerlei informatie en handige hulplijnen zodat je snel objecten in bijvoorbeeld het midden van de pagina of een ander object kunt plaatsen.
Inteface verbeteringen
Niet voor iedereen maar ik vind het wel handig: een Application Frame voor de Mac (Windows gebruikers kennen dit wel). Je ziet niet meer de desktop maar een neutraal grijs vlak. Hierop kunnen open documenten als tabs naast elkaar staan. Bovendien is er een extra werkblak bovenaan in InDesign waarin je snel kunt wisselen van preview, zoompercentage etc. Uiteraard ook uit te zetten zodat het weer lijkt op CS3
Kuler
Er is een deelvenster Kuler toegevoegd om kleurpaletten aan te maken en van het web te downloaden