24 april 2013

Naar grijswaarden in PDF direct vanuit InDesign CS6: tips

.
In een bericht eerder op deze blog (zie hier) heb ik al eens beschreven dat je vanaf InDesign CS6 direct naar grijswaarden kunt exporteren in de PDF.

Tijdens mijn laatste training kwam dit weer eens aan de orde.
De standaard dot gains in grijswaarden-profielen veranderen (uiteraard) de zuiver K vlakken, bijvoorbeeld: een 50% K vlak kan 46% worden in de grijswaarden PDF. Dat is ook de bedoeling omdat puntverbreding weer op 50% uit zou komen.

Maar dergelijke puntverbredingen zijn misschien wat sterk tegenwoordig.
In weer een ander bericht (zie hier) heb ik het gehad over een grijswaarden-profiel dat je kunt installeren en hier kunt downloaden. Voordeel van dit profiel: een als 20% K vlak gedefinieerd vlak blijft 20% in de grijswaarden PDF, dus geen puntverbreding. Dit kan gewenst zijn. Gebruik dan dus dat profiel. (Nou ja, een 50% K vlak wordt 49%, dat merk je echter niet.)

Let ook op deze details: wil je het profiel in InDesign CS6 zien bij Uitvoer als je als PDF exporteert, dan moet de standaard minstens PDF X/3 zijn (een 1a toont het profiel dus niet!) en omdat ook K waarden mee moeten naar grijs dien je Omzetten in Doel te gebruiken, NIET Omzetten in doel, CMYK behouden want anders zouden kleuren CMYK beelden niet mee gaan naar grijs en krijg je het profiel ook niet te zien!

22 april 2013

Lettercontouren maken van alle tekst in InDesign? NEE!!

.
Tot mijn oprechte verbazing hoor ik het nog steeds: drukkers die vragen om eerst alle tekst in een InDesign document om te zetten naar lettercontouren voor het maken van een PDF!

Pardon!?!!? 
Heel, heel, heel slecht!

Wat geschiedenis:
toen InDesign pas uitkwam, wat was dat, 1999, hadden nogal wat drukkers geen echte Postscript rips maar 'gekloonde' sofware, een Postscript-kloon. Vaak een oude level 1 kloon.
InDesign maakte vanaf het begin gebruik van de mogelijkheid om, wat je nu kent als OpenType, fonts meet meerdere tekens dan de standaard tekenset te gebruiken. Bijvoorbeeld voor Japanse fonts of voor cyrillische tekens.
Dan noem je Double Byte fonts. In een InDesign PDF werden alle fonts opgeslagen volgens dit Double Byte principe.
En dat ging niet altijd goed in zo'n oude level 1 Postscript kloon. Vandaar dat in die gevallen omzetten van tekst naar lettercontouren werd toegepast als noodoplossing om toch te kunnen rippen.

Maar afgezien van een enkele drukker in Verweggistan die 15 jaar geen enkele inverstering of bijscholing heeft gedaan, zitten alle drukkers al jaaaaren op Postscript level 3 en de meeste op de nog wat nieuwere PDF rip.
Dus geen enkel probleem meer met die fonts!
Oftewel: omzetten naar lettercontouren is helemaal nergens voor nodig!
Echt niet.

Vraagt je drukker je om in de PDF handmating overvul (trapping) in te stellen? Vraagt je drukker je om handmatig in de PDF een rasterhoek in te stellen voor steunkleuren? Zo ja dan zit 'ie op level 1 Postscript kloon software. Zo nee: dan is dat ook niet nodig omdat de RIP software dat regelt - en dan dus ook de fonts kan rippen.
Angstige drukkers die de laatste jaren niet meer hebben opgelet vragen het nog wel eens voor advertenties. Ook niet nodig!
Nogmaals: echt niet!

Kortom: hard lachen als je drukker het vraagt te doen en vragen of het niet eens tijd wordt om een beetje moderne kennis te verwerven.

Maar... jij bent eigenwijs je drukker is nog eigenwijzer! Hoe zet je dan toch tekst om naar contouren - natuurlijk nooit in je document maar alleen in de PDF!! Ga naar Uitvoer > Voorvertoning afvlakker en kies in het deelvenstermenu de optie Voorinstellingen Transparantie-afvlakker om een voorinstelling voor het afvlakken te maken, kies daar Tekst naar contouren! Selecteer deze afvlakinstelling dan bij het exporteren naar de PDF (in tabblad Uitvoer). Als je dan toch zo eigenwijs bent om het toch tegen beter weten in te doen, doe het dan alleen op deze manier!




Illustrator dan? Tja, als je een logo, tekening of wat dan ook krijgt (nog een EPS? nee toch zeker, toch wel al standaard AI mag ik hopen, EPS heeft problemen met kleurbeheer*) en daarin is een font gebruikt dat jij niet hebt staan op je computer, dan gaat het fout bij plaatsen in InDesign, ja dan kan het verstandig zijn om in Illustrator de tekst wel om te zetten naar contouren (outlines) hoewel dan de tekst niet meer bewerkbaar is natuurlijk in dat AI bestand, bewaar dus altijd een kopie zonder omzetting!

*Enne, idem dito met een sterretje: eerst beelden naar CMYK omzetten en dan in InDesign plaatsen is natuurlijk ook al jaren een compleet achterhaalde workflow hoor! Werk met icc profielen en zet om in de PDF via dat profiel natuurlijk ;-

15 april 2013

Formulieren in InDesign CS6: tekst met meerdere regels afdrukbaar maken

.
Vanaf InDesign CS6 kun je direct formulieren opzetten met het deelvenster Knoppen en formulieren.

Nou kan het voorkomen dat je in je ontwerp niet voldoende ruimte hebt voor veel tekst maar toch de mogelijkheid wil openhouden om gebruikers meer dan een regel tekst te laten typen.

Je kunt dan je tekstveld op Meerdere regels zetten en schuifbaar maken.
Probleem: als je het formulier gaat afdrukken druk je alleen de tekst af die op dat moment zichtbaar is op het scherm, de 'verborgen' tekst in een schuifbaar tekstkader drukt niet af.

Het is misschien niet helemaal 'mooi' maar er is een soort van oplossing:
Maak het tekstveld niet schuifbaar, sta wel meerdere regels toe en zet de Tekengrootte op Automatisch.

Wanneer nu tekst ingevuld wordt zal de tekstgrootte zich aanpassen aan de tekst zodat alle tekst zichtbaar en dus afdrukbaar wordt! Let wel op dat het font dus steeds kleiner wordt bij meer tekst!





Niet perfect maar een tussenoplossing.




6 april 2013

Alternatieve layout, Vloeiende layout: eigenlijk heel simpel!

.
Tijdens mijn laatste training kwam het schalen van pagina's ter sprake alsmede andere formaten van een bestaande layout. Tja, dan zul je je een klein beetje moeten verdiepen in Vloeiende layout en Alternatieve layout, nieuw in InDesign CS6.
Moeilijk? Ingewikkeld? Welnee, zie onderstaande video. Ik beperk me daar bij Vloeiende Layout tot de optie Object gebaseerd omdat deze naar mijn mening de meest flexibele is.

Noot: in de video zeg ik dat het deelvenster Vloeiende layout actief wordt. Met 'actief' bedoel ik dat je nu opties kunt aanvinken, niet dat het venster vanzelf zichtbaar wordt. Je vindt het venster onder Layout / Vloeiende layout.






3 april 2013

Groep uitnemen bij Transparantie

.
Iemand had iets in de Quest gezien en vroeg zich af hoe dat was gemaakt: twee duidelijk transparante kaders waar de achtergrond doorheen schijnt maar het voorste, transparante, kader dekt toch het daaronder liggende kader af zonder dat dit kader door het voorste kader heen schijnt:



De 'truc' is om beide kaders eerst de gewenste transparantie te geven en vervolgens beide kaders te groeperen.
Kies vervolgens in het deelvenster Effecten voor deze groep de optie Groep uitnemen. De transparantie werkt nu niet binnen de kaders van deze groep maar wel ten opzichte van de ondergrond!






2 april 2013

Deze maand: actie boek-aanbieding!

.


Deze hele maand is mijn boek, Handboek InDesign CS6, in de aanbieding! Deze actie loopt de maand april. Mijn boek is dan verkrijgbaar voor de gereduceerde prijs van 39,95!
Bijvoorbeeld hier:
http://www.computerboek.nl/boek/9789043026161/handboek_indesign_cs6_frans_van_der_geest

Maar ook via de links die je op dit blog aan de rechterzijde kunt vinden.