30 oktober 2013

Handige Photoshop toetsen a la InDesign

.
In InDesign gebruik je Ctrl/Cmnd-Z voor Ongedaan maken (Undo) en Shift-Ctrl/Cmnd-Z voor Opnieuw (Redo).

In Photoshop kun je maar één stap terug en weer opnieuw met deze toetsen. Wil je dat Photoshop werkt zoals InDesign met steeds een stapje terug? Pas dan de sneltoetsen aan voor het deelvenster Historie (History):
Ga naar Bewerken > Sneltoetsen, Selecteer daar menu Bewerken en zoek daar naar Ongedaan maken/Opnieuw. Wis de sneltoets of ken er Alt-Ctrl/Cmnd-Z aan toe.
Ga nu naar Stap terug en verander de sneltoets in Ctrl-Cmnd-Z.
Volia!

Tip van Keith Gilbert!




28 oktober 2013

iBooks sinds 10.9 een breder alternatief?

.
Natuurlijk, dit is een InDesign/Photoshop blog maar toch is het sinds de laatste update van Mac OS X naar versie 10.9 (Mavericks) weer eens te kijken naar iBooks Author.

iBooks Author van Apple maakt het maken van interactieve boeken simpel en interessant. Simpel, eenvoudig met veel Drag en Drop en ingebouwde interactiviteit.
Nadeel is dat het lastig is om de sjablonen (templates) aan te passen en dat elke publicatie op de andere lijkt door het vaste stramien (intro, inhoudsopgave enzovoort).

Maar: je kunt je iBook exporteren en vrij distribueren! Iedereen kan het bestandje naar zijn iPad slepen, downloaden zonder probleem.
Helaas werkt dat alleen op de Apple iPad.
Belangrijker: sinds Mac OS X 10.9 kun je hetzelfde bestand nu ook openen op een dekstop Mac met iBooks voor Mac!



Dat is interessant!

Nee inderdaad, Android en Windows-gebruikers vallen buiten de boot. En Windows is natuurlijk een groot publiek.
Maar bedenk dat het een compleet gratis systeem is!

Kortom: bekijk iBooks Author eens voor simpele projecten voor iPads, daar hoeft het niet altijd DPS te zijn.

En wil je er toch geld mee verdienen? Dan kun je jouw publicatie uiteraard in de iTunes Store gaan verkopen.

17 oktober 2013

ICC-profielen installeren voor kleurbeheer

.
Naar aanleiding van vragen tijdens de training over het installeren van icc-profielen (voor kleurbeheer) kwam ik dit filmpje tegen. Weliswaar in het Engels maar het kan als prima handleiding worden gebruikt.

De beste profielen (waaronder ECI 300% voor de meeste on-line drukkers) kun je downloaden bij eci.org.



How to install an ICC profile from Legion Paper on Vimeo.


12 oktober 2013

MultiFindChange voor InDesign CC

.
Heel goed nieuws: Martinho's MultiFindChange is nu beschikbaar voor InDesign CC!

Wil je weten hoe krachtig dit hulpmiddel is, lees dan mijn eerder blog-bericht hier.
De video die bij het bericht hoorde zie je nogmaals hieronder.

Je kunt meer info vinden over MultiFindChange op de site van Martinho da Gloria, automation.com.







4 oktober 2013

BELANGRIJK!!! Reset je wachtwoorden van Adobe!

.
Yup, Adobe is gehackt!
Verander je wachtwoorden NU!
Vergeet niet dat je dan ook in de ACC manager (in je menubalk Mac of in tray Windows) van Creative Cloud je het nieuwe wachtwoord moet invullen anders ga je in demo-modus.

Meer in het nieuws:
http://nos.nl/audio/558638-gevoelige-hack-bij-softwaregigant-adobe.html
http://nos.nl/artikel/558634-klantgegevens-adobe-op-straat.html

Heb je een e-mail van Adobe gehad: dit is dus geen phissing, helaas...



Plaats je tekst met stijl en wat maakt DOC of DOCX uit

.
Even een op zich simpele tip: in 90% van de gevallen plaats je een Word-bestand waarvan je wilt dat de opmaak zoals die in Word is toegepast wordt verwijderd. Je wil je tekst 'plat' binnenhalen en zelf vormgeven met behulp van jouw InDesign-alineastijlen. Natuurlijk: je kunt Word-stijlen 'mappen' naar je eigen stijlen maar de praktijk is toch vaak: opmaak eruit!

Je moet daarvoor de import-opties instellen bij het plaatsen van het Word-bestand in InDesign. Dat kun je doen door de optie Importinstellingen tonen aan te vinken maar ook door dit juist niet aan te vinken en de SHIFT-toets ingedrukt te houden wanneer je op Open klikt.

Kies je de bovenste optie, Stijlen en opmaak uit tekst en tabellen verwijderen, dan verlies je ook de lokale opmaak van cursieven, vet en kleinkapitaal. Dat kan lastig zijn als je geen hard-copy voorbeeld hebt.




Bij het plaatsen komt de tekst nu binnen in het lettertype enzovoort dat je op het moment van plaatsen geselecteerd had. En hier kun je tijd sparen! 90% van al je tekst zal broodtekst zijn, met hier en daar koppen, tussenkoppen enzovoort. Selecteer dan ook voordat je de tekst plaats met de optie opmaak uit tekst en tabellen verwijderen de alineastijl voor je broodtekst!

De geplaatste tekst staat nu direct in die alineastijl in je document. Voordeel is dat ook all witregels (returns) nu die stijl hebben, handig voor regelafstand en basislijnraster!

Omdat je vet en cursieven verliest zou je misschien denken: dan zet ik de optie Lokale overschrijvingen behouden aan. Dat zou moeten werken om vet, cursief, kleinkapitalen enzovoort te behouden.

In de praktijk blijkt echter dat InDesign soms echter de rest van de tekst ziet als lokale opmaak en het lettertype waarin de tekst in Word stond gebruikt en niet het lettertype van jouw alineastijl Dat lijkt een bug*. Dit gebeurt alleen wanneer het Word-bestand is opgeslagen in een ouder formaat dan docx en in Word opmaakstijlen zijn gebruikt! Bijvoorbeeld Word 1997 of RTF.
Open het Word-bestand eerst in Word en bewaar vervolgens als een docx-bestand!




Zijn er geen stijlen gebruikt in Word of sla je het Word-document op als docx dan blijven vet, cursief etc. wel behouden met de optie Lokale overschrijvingen behouden aangevinkt en kun je nu met eenvoudige zoek en vervang acties cursieven en vetten enzovoort vervangen door de juiste tekenstijl.





*Er zijn meerdere problemen met lokale opmaak en Word-bestanden (afbreekinstellingen bijvoorbeeld) die niet als docs zijn opgeslagen. Werk dus in InDesign met docx-bestanden!