27 maart 2014

InDesign CC update naar 9.2.1

.
Geen 'grote' maar wel een 'belangrijke' update voor InDesign CC die je naar versie 9.2.1 brengt.
Vooral crashes met DataMerge (Gegevenssamenvoeging) zijn opgelost.

Meer info vind je hier:
http://helpx.adobe.com/indesign/release-note/indesign-cc-9-2-1-release-notes.html

17 maart 2014

DPS v30: relatieve hyperlinks + MSO hulpmiddel + slecht nieuws

.
Vrijdag is de nieuwe versie van DPS, versie 30, uitgekomen. Behalve weer leuke nieuwe dingen voor iedereen met peperdure Enterprise/Pro accounts (zie ook helemaal onderaan dit bericht!), is er ook functionaliteit aan de hyperlinks voor navigeren binnen je folio-bestand toegevoegd: zogenaamde relatieve hyperlinks:


You can now use the navto command to jump to the next/previous or first/last article. For example, a button with a navto://relative/first action jumps to the first article in the folio. Valid formats include first, last, next, previous, and current. You can also jump to a specific article relative to its position in the folio, such as the fifth article.

Voor meer informatie over het gebruik van relatieve hyperlinks, ook voor HTML(!) kun je hier kijken:
http://helpx.adobe.com/digital-publishing-suite/help/hyperlink-overlays.html#relative_navto_links

Dit maakt de mogelijkheden weer wat beter om van artikel naar artikel en van pagina naar pagina binnen een artikel te verwijzen.






Werk je veel met DPS en gebruik je veel MSO's (Objectstatussen) dan is er een nieuwe Extensie van Automatication die het makkelijker maakt objecten (kaders) in en uit een MSO te halen.
Kijk voor meer informatie hier:
http://www.automatication.com/index.php?id=23





Er is ook slecht nieuws: Adobe heeft de licentievoorwaarden voor de Enterprise veranderd: die zijn een stuk slechter geworden met maar één App per account!!

The new policy of one app per license applies only when a customer renews their Professional Edition monthly or annual subscription or to net new Pro Edition agreements. If upon renewal of your Pro Edition license (monthly or annual) you decide you would like to publish three new apps (as an example), under the new policy you must purchase three individual Pro Edition license or upgrade to Enterprise Edition. To address concerns more directly and discuss pricing options, Adobe is encouraging customers to contact us at DPSPRO@adobe.com.  We will respond within 24 hours. I highly encourage customers with pricing or any other concerns to contact Adobe or send an email to the alias. Without going into detail, it is important to have a direct conversation with Adobe in order to get accurate information on pricing options.


Zie ook het topic met commentaar hier:
http://forums.adobe.com/thread/1426425


10 maart 2014

Hulplijnen selecteren en op eigen laag zetten

.
Soms kan het lastig zijn om op een pagina of spread hulplijnen te selecteren en te verwijderen.
Allereerst is een een sneltoets voor het selecteren van hulplijnen:
Mac: Command-Option-G
PC: Control-Alt-G

Dit selecteert alle hulplijnen op de spread.
Maar wat als je alleen horizontale of verticale hulplijnen wilt selecteren?
Daar is een mooi scriptje voor dat je de keuze geeft:






Soms kan het handig zijn om alle hulplijnen op een eigen laag te zetten. Ook daar is een scriptje voor dat een nieuwe laag aanmaakt met de naam Hulplijnen en de hulplijnen van de spread of pagina naar die laag verplaatst.





Beide scriptjes kun je via mijn onderstaande link downloaden.

Zoals altijd: plaats in de map InDesign/Script/Scripts Panel en ga in InDesign naar Venster/Hulpmiddelen/Scripts. Klik op Toepassing en dubbelklik vervolgens op het script.

Download de scriptjes hier.


3 maart 2014

Postcode GREP

.
In een aangeleverde tekst met veel adressen en postcodes was met name het vormgeven van postcodes een rommeltje: soms stond er een spatie tussen de vier cijfers en de twee letters, soms twee spaties. Idem tussen de twee letters en de naamplaats. En soms een twee en-spaties enzovoort enzovoort.
En soms stonden de twee letters ingetypt als kapitaal, soms als kleinkapitaal (afhankelijk van de voorkeur van de klant laten we dat zo).

Volgens de regels hoort er een en-spatie te staan tussen de vier cijfers en de twee letters en en em-spatie tussen de twee letters en de plaatsnaam.
Als alternatief mag je van PostNL ook één en respectievelijk twee spaties gebruiken in plaats van de en- en em-spatie.

Een mooi project voor GREP:
we zoeken altijd
'1234 AB WOONPLAATS'
Vier cijfers:  \d\d\d\d  of, korter: \d{4}
Een of meerdere spaties van elk soort: \s+
Twee letters (ongeacht Kapitaal, kleinkapitaal enz):[\l\u]{2}
Een of meerdere spaties van elk soort: \s+
Een kapitaal waarmee de woonplaats begint: \u

Samen:
\d{4}\s+[\l\u]{2}\s+\u

Maar we willen de gevonden spaties verwijderen en vervangen door respectievelijk een en-spatie en een em-spatie. Dat betekent dat we de gevonden vier cijfers, de gevonden twee letters en de beginkapitaal van de woonplaats weer terug willen zetten met de juiste spaties daartussen. Daarom zetten we haakjes om de gedeelten die we straks terug willen zetten

Het zoekgedeelte wordt dan dus: 

(\d{4})\s+([\l\u]{2})\s+(\u)

Deze gevonden delen moeten teruggezet worden met de juiste spaties ertussen en-spatie:   ~>
em-spatie: ~m

Het vervanggedeelte wordt dan dus:

$1~>$2~m$3


Wil je 'gewone' spaties (enkele en dubbele respectievelijk) dan typ je die simpelweg tussen de $-codes in plaats van de code voor en- en em-spatie.

*Volgens de Belgische norm NBN Z 01-002 komt er tussen postcode en plaatsnaam één spatie, de plaatsnaam wordt in hoofdletters geschreven.