27 augustus 2024

'Aanwijs'labels maken

 .

Een kleine maar fijne tip:

Wil je een 'pijl' aanmaken maar dan breder, een soort label met een punt eraan?

Probeer dit:






Op onderkast/kapitaal zoeken en wijzigen in 19.5

 .

De nieuwe opties om tekst te veranderen van onderkast naar kapitaal en omgekeerd (of als Beginkapitaal enz) maakt het zoeken naar acroniemen makkelijker voor hen die geen trek hebben in GREP.

Wel maakt GREP het mogelijk om veel sneller te werken in plaats van één voor één woord, maar als je allergisch bent voor GREP dan werkt sinds versie 19.5 dit ook:

Stel we hebben de uitdrukking WAO en AOW getypt met de Shift- of CapsLock toets en deze willen we veranderen in (OpenType) Kleinkapitalen.

Maak allereerst een Tekenstijl aan waarin je (OpenType) Kleinkapitaal definieert. Sinds 19.5 werkt dit dus ook met 'gewone' kleinkapitalen, voorheen in GREP alléén met OpenType!




Zoek nu je term, bijvoorbeeld: AOW

Open de Opmaak wijzigen in het zoekveld en kies daar eerst de Tekenstijl met de kleinkapitalen maar nu kies je ook de nieuwe Hoofd-/kleine letter optie en daar zet je in Kleine letters!









Herhaal dit nu voor AOW enzovoort.

Natuurlijk werkt GREP ook nog maar ook hier kun je het nu anders aanpakken met een 'gewone' kleinkapitalen Tekenstijl ipv alleen OpenType kleinkapitalen zoals voorheen ;-) Nóg sneller!




Maar het kan wellicht nóg sneller (nou ja, sneller, het is een alternatief) met GREP aangezien ook in GREP er een mogelijkheid tot wijzigen van onderkast en kapitaal is nu:




LET OP: dit werkt alléén op een gevonden groep! je krijgt eerst /L maar je moet daar nog $0 achter zetten! Combineer dit dan weer met een Tekenstijl Kleinkapitaal of OpenType Kleinkapitaal.





Overigens een nog  nettere GREP voor acroniemen is dit: