26 februari 2008

Effecten in ID CS3: kopieer dmv.slepen


Nog nooit bij mij opgekomen maar geprobeerd naar aanleiding van een vraag van een cursist:

Wat we weten is dat je in het nieuwe deelvenster Effecten in InDesign CS3 effecten kunt verslepen binnen het deelvenster: klik op het fx pictogram achter bijvoorbeeld Object en versleep het achter Lijn, alle effecten verdwijnen bij Object en zijn nu van toepassing op Lijn.

Ik heb dan de neiging om de ALT-toets ingedrukt te houden om het Effect te kopiƫren van, in dit voorbeeld, Object naar Lijn, bij het slepen van het fx pictogram.
Dat werkt echter niet! Hou hiervoor (het is niet geheel consistent binnen InDesign) de toetsen Ctrl/Cmnd-Alt-Shift ingedrukt bij het slepen van het fx pictogram. Zo kopieer je effecten.

Maar de vraag van een cursist was of je, net zoals in Photoshop lagen, een effect ook kunt kopiƫren naar een ander object. Mijn antwoord was in eerste instantie: gebruik Objectstijlen.
Maar: het kan wel direct. Selecteer eerst een object (kader) met het effect. Klik nu op het fx pictogram achter bijvoorbeeld Object in het deelvenster Effect en sleep het uit het deelvenster Effecten(!) bovenop een object (kader) in je document: je hebt nu het effect gekopieerd!