13 februari 2008

Ongedaan maken (undo) 'leeg' na Bewaar als

Ik gebruik al een tijd de History plug-in van DTPtools. Dit voegt een History-deelvenster toe aan InDesign zoals ook in Photoshop bekend. Zie dtptools.

Maar tijdens een training werd ik weer geconfronteerd met wat er zonder deze plug-in gebeurt: de undo-functie (Ongedaan maken) en redo-functie (Opnieuw) raken 'leeg' zodra je een document via Opslaan als (onder een andere naam) bewaart!

Probeer maar eens: maak een nieuw document aan, dit krijgt standaard een naam als 'Naamloos-1'. Verricht wat handelingen. Je kunt deze handelingen ongedaan maken. Kies nu Opslaan of Opslaan als en handhaaf de naam 'Naamloos-1' of gebruik een andere naam. Na het bewaren kun je de functie Ongedaan maken niet meer gebruiken voor de handelingen die je had verricht voor het bewaren.

Dit gedrag van InDesign is 'by design', dat wil zeggen het is geen bug officieel, het is zo bedoeld volgens Adobe. Maar ik zie het eigenlijk toch als een bug. Zodra je het document via Opslaan als bewaart is je 'undo' dus leeg.

Eenmaal bewaard en daarna tussendoor bewaren met Opslaan of Command/control-S heeft gelukkig geen invloed op de ongedaan maken-functie. (Uiteraard geldt dat je na het sluiten van het document de ongedaan maken-functie bij het openen van dit document weer leeg hebt gemaakt.)

Kortom: start je met een nieuw document, sla dit dan direct op met de gewenste naam!

Geen opmerkingen: