27 februari 2008

QXPress Composition zones in InDesign

QuarkXPress 7 heeft een mooie optie die 'composition zones' heet: je kunt een deel van je layout op een pagina uitbesteden. Quark zou Quark niet zijn wanneer ze dit niet onnodig ingewikkeld hadden gemaakt.
InDesign CS3 kent daarom de mogelijkheid om een extern InDesign document te plaatsen in een ander InDesign document. Zeer eenvoudig en het geplaatste InDesign document verschijnt in je deelvenster Koppelingen.

Maar: bij Quark kun je een selectie van bepaalde kaders maken en daar een composition zone van maken. QuarkXPress maakt dan een nieuw document aan dat exact zo groot is als de geselecteerde kaders.

Dat kan InDesign niet...

Totaan vandaag!

Martinho da Gloria heeft een script ter beschikking gesteld dat exact die functie aan InDesign toevoegt van de Quark-stijl Composition zones.
Selecteer in je document bijvoorbeeld een tekst en illustratie kader. Hier moet nog een column worden geschreven en een afbeelding van de auteur worden geplaatst. Kies nu Bewerken > Layout zone > InDesign objects to document. Er wordt nu een InDesign document aangemaakt dat exact de afmetingen heeft van de geselecteerde kaders (je kunt dat overigens via een bleed nog zelf aanpassen), dit document geef je een naam. Het script plaatst nu dit document terug in de ruimte van de geselecteerde kaders.

De complete functie van Composition zones a la Quark in InDesign!

Maar: wat Quark niet kan dat kan dit script wel: een Composition zone weer omzetten naar native afbeelding/tekstkaders! In Quark blijft een composition zone een 'afbeelding', idem wanneer je InDesign documenten in een InDesign document plaatst. De Layout zone (zoals het script ze noemt) kunnen dus weer teruggeconverteerd worden. Heb je geschaald: geen probleem: alles blijft 1:1 geschaald, maar als native kaders.

Zelden zo enthousiast geweest over een script!!

Yep: het is gratis, voor niks, voor nop!

Download hier.

Informatie hier.

Ik werk nu met Martinho samen aan de vertaling voor het Nederlands - stay tuned!