27 juni 2011

Achtergrondtaken (CS5) aan- of uitzetten

.
Niet nieuw, het scriptje is al eerder genoemd, maar wel handig: vanaf CS5 lopen veel processen zoals het maken van een PDF of exporteren naar IDML op de achtergrond. Je hebt een klein deelvenster Achtergrondtaken dat je kunt vinden onder Venster > Hulpmiddelen > Achtergrondtaken. In dit venstertje kun je de voortgang van taken zien. Handig als je veel exporteert achter elkaar, hinderlijk wanneer je een document probeert te bewaren of te sluiten terwijl dat documnet op de achtergrond nog wordt verwerkt als PDF of IDML.

Heel erg consequent doorgevoerd is het exporteren op de achtergrond niet: exporteer je naar PDf vanuit een boekbestand bijvoorbeeld dan is het weer als vanouds wachten.

Onze bekende Marijan (Tomaxxi) heeft een scriptje geschreven dat een nieuwe menu-optie toevoegt aan de Bestand menu waarmee je het exporteren in de achtergrond naar wens kan aan- en uitzetten.


Je kunt het hier direct downloaden.

Let op: dit is een script dat met InDesign wordt geladen, plaats het daarom in InDesign/Scripts/Startup Scripts!


.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

De link verwijst nog naar een versie van 19 mei. Die geeft bij mij een foutmelding in CS5. Op de website van Tomaxxi staat een versie van 10 juni die wel werkt.

F vd Geest DTP & Graphic Design zei

Ja klopt, de NL versie geeft de foutmelding, ik pas de link aan naar de recentere versie.