14 juni 2011

Deelvenster Artikelen in InDesign CS5.5: enkele tips

.
Zoals hier op dit blog, maar ook in het komende nummer van NIDUG-magazine,  te lezen is de functie Artikelen nieuw in InDesign CS5.5.
Elk object, tekstkaders, illustratiekaders, vlakken en lijnen laten zich in het nieuwe deelvenster Artikelen slepen om zo de leesvolgorde in een te exporteren EPUB bestand te bepalen. Zo kun je in en EPUB mooi elementen bij elkaar houden bovenaan op een pagina bijvoorbeeld.

Een aantal tips voor Artikelen:
heb je een omslag gemaakt dat bestaat uit een illustratie en diverse InDesign-tekstkaders groepeer deze dan eerst. Kies nu Object > Exportopties voor Object aan en laat de groep rasteren bij export naar EPUB (of, jawel: HTML!). Sleep deze groep nu in het deelvenster Artikelen en je hebt de zekerheid dat het geheel als één plaatje op de pagina komt te staan;
Heb je er geen groep van gemaakt dan kun je losse objecten met de SHIFT toets selecteren in in het deelvenster Artikelen slepen: de volgorde waarin je de objecten op de pagina selecteerde bepaalt nu de volgorde in het deelvenster Artikelen! Uiteraard kun je dit achteraf nog met verslepen in het deelvenster Artikelen weer wijzigen;
Werk je met groepen, dan kun je vanaf InDesign in het vernieuwde deelvenster Lagen de groepen bekijken: de volgorde in het laagvenster van de groep is dezelfde als de volgorde waarin een groep in het deelvenster Artikelen komt te staan!












De volgorde in het deelvenster Artikelen bepaalt als je dat wilt ook de 'leesvolgorde' van Artikelen (zelfde term als in InDesign maar betekent weer net wat anders in Acrobat), kies hiervoor in het uitklapmenu van het deelvenster Artikelen de optie Gebruik voor de leesvolgorde van gelabelde PDF's.
.

Geen opmerkingen: