2 juni 2011

ID CS5 animaties - FLA - Wallaby - HTML - iPad

.
Een van de teleurstellende dingen aan de DPS van Adobe voor de iPad was dat de nieuwe animatie mogelijkheden van CS5 niet werken op de iPad (omdat het Flash gebaseerd is).

Maar Terry White heeft een mooi 'proof of concept' in zijn videocast gemaakt met behulp van het nu nog in de testfase verkerende Wallaby van Adobe.

Maak de animaties zoals gewend in Adobe InDesign CS5/5.5. Exporteer de pagina (of selectie) met de animatie naar een FLA bestand. Nu komt het nieuwe Wallaby programma van Adobe: open het geëxporteerde FLA in Wallaby en converteer deze naar HTML5!
Ga nu terug naar InDesign en teken een kader: in het deelvenster Overlay Creator kun je nu opgeven dat dit kader HTML Inhoud gaat bevatten! Wijs als HTML inhoud het omgezette HTML5 bestand aan. Maak je folio en kijk: ook op de iPad werkt je in InDesign CS5/5.5 gemaakte animatie!Wallaby is nog in een beta-fase. dat betekent dat (action) scripts niet worden ondersteund. In het proof of concept van Terry White zie je ook dat de animatie 'looped' (zich steeds herhaalt) maar Wallaby maakt ook een CSS bestand aan en in dit CSS bestand kun je zoeken naar 'infinite' en deze vervangen door 1, op die manier speelt de animatie op je iPad maar één keer.

Als Wallaby straks volwassen is, kun je dus (via een omweg) de animaties van InDesign CS5/5.5 gebruiken op je iPad. Wedden dat in CS6 geen Wallaby meer nodig is?!?.

1 opmerking:

Thomas Gaarthuis zei

Hoi Frans,

Ik kwam dit programma'tje toevallig net tegen. Eens kijken of het werkt zoals ze beloven. Wel goed dat Adobe meegaat met de ontwikkelingen (ze moeten wel), zij het op een omslachtige manier. Zou inderdaad fijn zijn als het in CS6 allemaal geintegreerd is.