28 juni 2011

Nog zo'n mooie Tomaxxi!

.
Vanaf InDesign CS5 hebben we de mogelijkheid om een artikel (story) te herplaatsen in hetzelfde document waarbij je dus een kind van het moeder-artikel maakt. Wijzigingen in het moeder-artikel worden doorgevoerd in het kind-artikel.
Daar ontbreekt nogal het een en ander, zeker in vergelijk met de tekst-synchronisatie optie van QuarkXPress. Zo moet je in InDesign CS5(.5) elk artikel dat is gewijzigd bijwerken via het deelvenster Koppelingen (Links) en kun je alleen de tekst synchroon houden in hetzelfde document. Dat doet QuarkXpress heel wat beter!


De tekst kun je dan wel in een document synchroon houden maar niet de opmaak! Werk je het kind-artikel bij via het deelvenster Koppeling dan gaat opmaak die je lokaal in het kind-artikel had gemaakt verloren: het wordt weer de opmaak van het moeder-artikel.


Maar Marijan, ook wel Tomaxxi, heeft voor dat laatste een nieuwe oplossing via een startup script! Dat script voegt aan het deelvenster Koppelingen een nieuw uitklapmenu-item toe waarmee je kunt aangeven dat, wanneer je het kind-artikel update, de opmaak die je lokaal in het kind-artikel hebt gemaakt behouden blijft! Zet het aan via Enable Auto-update Linked Story Formatting en weer uit via Disable Auto-update Linked Story Formatting.
Waarom bouwt Adobe dat soort dingen toch niet eens zelf in...


Info en startup script vind je hier onder het kopje TomaxxiLinkedStory.


En als je toch op de site ben, kijk eens naar TomaxxiForms: daar verdient hij een medaille voor!

.

1 opmerking:

Els zei

Hoi Frans,

ik probeer iets te vinden van tomaxxi maar het lijkt wel of alles van de aardbodem is verdwenen. Weet jij misschien of hij onder een andere naam of op een andere site is doorgegaan?

Dank!

Els