2 augustus 2008

Quark: leren ze het nooit meer?


Tja...
Nu een paar dagen QXPress 8 getest. Eigenlijk is er weinig nieuws onder de zon. Veel van de als 'nieuw' verkochte functies zijn niets anders dan de functies die je in versie 7 kon downloaden als extra's, de Xpert tools Xtensions! Ook de media-editor bestond al in versie 7 alleen moest je die los kopen.
Blijft over: hangende leestekens (veel te ingewikkeld ge├»mplementeerd!), stijlen voor rasters zodat een pagina, basispagina of document afzonderlijke basislijn-rasters kunnen gebruiken en een InDesign manier van afbeeldingen in kaders schalen en roteren. Oh ja: en je ziet nu in het regelpaneel de effectieve resolutie van beelden.

Dan de als nieuw verkochte gebruikers-interface: laat je niet voor de gek houden: het is de van versie 7 bekende aloude interface maar dan met een ander achtergrondkleurtje – en dat maakt het er in mijn visie juist niet beter op! Brrr... wat een misser!

En weer zo'n typisch 'Quark begrijpt het niet helemaal' idee: je kunt nu in QXPress ook afbeeldingen en tekst plaatsen zonder eerst een kader te tekenen zoals in InDesign. Alleen kun je niet met een geladen cursor een kader slepen noch met klikken aangeven waar het kader moet komen te staan op de pagina!

En wat het tekst plaatsen betreft: teken je geen kader voordat je tekst importeert dan tekent QXPress een tekstkader tussen de marges. Maar zonder de mogelijkheid van automatische tekstdoorloop! Dus dacht ik: dan maak ik een document aan met automatisch tekstkader aangevinkt. Plaats je nu tekst zonder dat je cursor in dat automatisch tekstkader staat dan tekent QXPress een nieuw tekstkader bovenop het automatisch tekstkader en zet daar de tekst in!!!
In InDesign kun je altijd aangeven of je een nieuw of bestaand tekstkader of een stramien-tekstkader wilt gaan gebruiken.
Het is weer allemaal half bij Quark.

Eerlijk gezegd vond ik versie 7 een grote vooruitgang wat QXPress betreft: transparantie (op kleurniveau!), job tickets, composition zones. Niet slecht. Maar deze nieuwe versie 8 kun je gerust overslaan. Of eindelijk overstappen naar InDesign als je dat al niet had gedaan (maar wacht nog eventjes een paar maanden op CS4!)

Geen opmerkingen: