26 november 2008

Overdruk in Illustrator ipv. in InDesign


Vandaag tijdens een training InDesign gevorderd een interessant probleem: een document dat er goed uitzag in InDesign, kreeg een transparant effect bij het maken van een PDF. Wanneer je in InDesign 'voorvertoning overdruk' aanzette zag alles er ook OK uit. Er was een logo in EPS van een halve maan over een vlak en afbeelding geplaatst. Ook een PDF met niet-afgevlakte 'Drukwerkkwaliteit' kwam er zo op het oog goed uit.

Zodra er echter een PDF /X-1a van werd gemaakt ging het mis: de halve maan kreeg een transparant effect.



Document in InDesign bekeken: er was geen enkel transparant effect of overvloeimodus gebruikt ('Blend modus'), er stond niets gegroepeerd, niets op overdruk...

Overdruk? Aha! Het geplaatste EPS bestand geopend in Illustrator: en jawel: in het venster Kenmerken was de vulling van de halve maan op 'Overdrukken' gezet! En deze overdruk in de EPS wordt in InDesign toegepast! Ook al zag je dat dus NIET bij het aanzetten van 'Vertoning overdruk' in InDesign!!

De oplossing was dus de overdruk van de vulling in Illustrator uitzetten, het bestand opnieuw bewaren en updaten in InDesign.



Kortom: zoals vaker gezegd: een afgevlakte PDF toont de werkelijkheid zoals het er in druk uit komt te zien, ondanks alle mooie instellingen van InDesign zoals overdruk tonen. (Een EPS.of een AI maakt in dit geval niets uit helaas...)


23 november 2008

Veelhoekkader aanpassen in CS4: werkt zoals je verwacht!


Eindelijk: het veelhoekkader-gereedschap in CS4 werkt zoals je verwacht!

Je kunt een al getekend veelhoekkader in CS3 niet achteraf veranderen door het te selecteren met het Selecterengereedschap en vervolgens te dubbelklikken op het Veelhoekkader-gereedschap om de waarden van zijden en ster te veranderen. Deze instellingen gelden namelijk alleen voor nieuw te tekenen kaders. Maar via een truc kan het wel: dubbelklik op het Veelhoekkader-gereedschap en stel de nieuwe waarden in; selecteer de vorm die je wilt veranderen met het Selecterengereedschap en kies nu Object / Vorm converteren / Polygoon. De nieuwe instellingen van het Veelhoekkader-gereedschap worden nu op het geselecteerde kader toegepast (je kunt ook de Pathfinder gebruiken).

Maar: jawel, in CS4 kun je al getekende veelhoekkaders selecteren en vervolgens dubbelklikken op het Veelhoekkader-gereedschap om de geselecteerde veelhoekkaders achteraf te wijzigen!


20 november 2008

ISBN gegevens van mijn nieuwe boek over InDesign Cs4




Als alles gaat zoals gepland, vanaf 20 januari 2009 te verkrijgen: mijn nieuwe boek over InDesign CS4!

Uitgeverij: Easy Computing

Verschijningsdatum: 20 januari 2009
Medium: Boek

Bindwijze: Gebonden, volledig in kleur, gesatineerd
480 pagina's

ISBN: 978-90-456-4659-6
ASW: Algemeen boek
EAN: 9789045646596
NUR: Informatica algemeen (980)

9 november 2008

InDesign glyph sets 'importeren/exporteren'


In InDesign CS3 had ik een aantal Glyph-sets aangemaakt die het werken met bijvoorbeeld Zapf Dingbats nummers makkelijk maakte.

Nu in CS4 zijn de Glyph-sets leeg en zou ik weer opnieuw alle CS3 Glyph-sets opnieuw maoeten maken (er is helaas geen knop 'Exporteer/Bewaar Glyph-set' in CS3 en geen 'Importeer/Laad Glyph-set' in CS4).

Maar: alle Glyph-sets worden (als XML) bestand opgeslagen in (Gebruiker)/Bibliotheek Eng: Library)/Preferences/Adobe InDesign/  en dan versie 5.0 of 6.0

In 6.0 voorkeuren vindt je dan een map voor de taalversie, bijvoorbeeld nl voor de Nederlandse versie van inDesign CS4.

In de map InDesign 5.0 (= CS3) vindt je weer een map met de naam Glyph-sets met daarin al je aangemaakte Glyph-sets. Kopieer deze bestandjes (of de hele map Glyph-sets) simpelweg naar de map in (Gebruiker)/Bibliotheek Eng: Library)/Preferences/Adobe InDesign/ maar dan van versie 6.0!

En na een verse start heb je je Glyph-sets nu terug in CS4.

TIP: zo kun je ook Glyph-sets 'delen' met andere gebruikers.



Frans legt het de cursisten nog één keer uit!  :-)


3 november 2008

Nog een FLINKE bug in CS4...


Al eerder hier gemeld: de bug in CS4 met teksvariablen en directe PDF output van DataMerge (Gegevens-samenvoeging). 

InDesign secrets heeft een andere flink ernstige bug in InDesign CS4 ontdekt: wanneer je een ander InDesign document plaatst in je Layout* in CS4, dan worden de stramienitems van dat geplaatste InDesign document NIET meegenomen als je een PDF maakt van je InDesign document!

Ouch!

Maar na wat experimenteren met het plaatsen van verschillende CS3 en CS4 documenten in een CS4 layout blijkt de bug dieper te gaan: van sommige documenten komt zelf geen enkel stramien item zichtbaar binnen bij plaatsen, de automatische paginacijfers verdwijnen keer op keer!

Dus voorlopig: PDF maken van het bestand en deze plaatsen in plaats van het InDesign document zelf, kortom: de 'ouderwetse route' volgen tot de bugfix...

*Ik neem aan dat je weet dat je, net zoals een afbeelding, pagina's uit een ander InDesign document direct als afbeelding kunt plaatsen in een ander document. Wist je dat niet: koop mijn boek en lees het eens goed door! ;-)


Het originele document:




Het document in een layout geplaatst: weg voetregel! (Ook een afdruk of een PDF mist de voetregel die je mist op het scherm.)




Oh oh: das niet best Adobe!!!